Hírek

2012.05.29. 13:49

Szennyvízkezelés - Magukra maradtak

Boba - Kilátástalannak tűnik a település szennyvízkezelése, miután a Szabó Ferenc polgármester kijelentette, nem hajlandók fizetni 20 millió forintot azért, hogy a település szennyvizét az egyházashetyei - kihasználatlan kapacitású - tisztítóba vezethessék.

Peltzer Géza

A községet 50 millió forintra büntették pár éve azért, mert a szennyvizet évtizedekig egy használaton kívüli gödörbe  vezették. A büntetést kifizették, és nemrég úgy tűnt, hogy egy pályázat segítségével végre rendezhetik is a problémát.
- Most nyílott pályázati lehetőség arra, hogy az agglomerációhoz nem tartozó települések is szerezhessenek támogatást szennyvízkezelésre. Én az egyedi szennyvízkezelést próbáltam szorgalmazni, de engedve a gazdaságosság mellett szóló érveknek, úgy adtuk be a pályázatot, hogy  az egyházashetyei, kihasználatlan kapacitású tisztítóhoz csatlakoznánk - magyarázza a polgármester. - Egyházashetye, Káld, Köcsk és Borgáta hozzájárultak ahhoz, hogy  ilyen módon adjuk be a pályázatot. Amikor azonban hiánypótlásra került sor már 20 millió forintot kértek tőlünk hozzájárulásként, miközben a 6,5 millió forint lenne a reális összeg a számításaink szerint. Ezt zsarolásnak tartom, aminek nem vagyunk hajlandók engedni.
A polgármester hozzátette, ennyi pénzük nincs, hitelt sem tudnak felvenni. 



- A 20 millió forintos összeget nem mi állapítottuk meg, előtte tervezőket kérdeztünk meg, akik szerint ez egy igen jutányos összeg -  állítja Zolnai Attila, Egyházashetye polgármestere.
- Mi még most is készek vagyunk a kompromisszumra, de úgy látjuk, Boba polgármestere egyáltalán nem, úgy állt fel a legutóbbi tárgyalás után, hogy erre az ajánlatra határozottan nemet mondott.
Káld polgármestere, ifj. Vida Károly hozzátette: összesen 420 milliós hitelt vett fel a négy település, hogy létrejöhessen ez a beruházás.  Bobának nem kellett egy forint hitelt sem felvennie, csak a kért összeget kifizetnie, így nem érti, miért adnák ingyen ezt a lehetőséget?
- Ha a másik három település engedne is ebből az összegből én akkor sem engedek - jelentette ki. - Ráadásul úgy adták be a bobaiak a pályázatot, hogy tényként írták le, csatlakozni fognak az egyházashetyei tisztítóhoz  - akkor, amikor nem volt a birtokukban az erről szóló megállapodás, szerződés.

Lakossági bejelentés alapján vizsgálódott pár éve a hatóság a településen, és kiderült, évtizedekig jogtalanul szállítottak a település határában lévő gödörbe. A hatóság büntetést szabott ki, ami  kamatokkal együtt 50   millió forint volt. Ezt kifizették, a szennyvíz kezelése azonban most sem megoldott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!