Hírek

2012.05.15. 15:42

Vas megyében remek fehérborokért nem kell messzire menni

Somló - Egy év szünet után az idén ismét megrendezték a Somlói Tavaszi Fesztivált, ahol a közönség kiváló borokat kóstolhatott, s nagy sikere volt a Somlóra szinte hazajáró Csík zenekarnak is.

Réz Zoltán

A somlói szabadtéri rendezvények szervezőinek az elmúlt években nem volt túl sok szerencséjük az időjárással. Ez a sorozat folytatódott most is, amikor a tavaszi fesztivál első napjának délutánjára, estéjére rossz időt jósoltak a meteorológusok. Ez szerencsére csak részben igazolódott be: a vihar ugyanis elmaradt, igaz, a tavasz is.

A kellemetlen, szeles időben ennek ellenére érdemes volt kilátogatni a Somló-hegy lábánál lévő Nagy-rétre, ahol egy tucatnyi helyi pincészet, köztük a Ság hegyi Dénes Hegybirtok, és az idén a Borászok borászának választott Györgykovács Imre kínálta borait. Hogy milyen színvonalon, azt mutatja, hogy a somlói fesztivállal párhuzamosan hirdették ki az egyik legrangosabb hazai borverseny, a Pannon bormustra eredményeit. A tizenhét díjazott fehérbor közül négy volt somlói, de a csúcs vörösborok között is van egy somlói. Ez azért is figyelemre méltó, mert a Nagy-Somlói Borvidék, amelyhez a Ság hegy és Kissomlyó is tartozik, az ország legkisebb borvidéke. A díjazott fehérborok az Apátsági és a Tornai Pincészetbôl származnak. Ugyanakkor a kifejezetten fehérboros borvidékről egy vörösbor is, a vasi vonatkozásokkal is rendelkező Kreinbacher birtok syrah-ja is bekerült a legjobbak közé. Ezeket mind meg lehetett kóstolni a rendezvényen a vidékre jellemző hárslevelűk, furmintok, juhfarkak, olaszrizlingek között.

Erre mondta azt a borok megízlelése után Garger Imre vaskeresztesi borász, hogy Vas megyéből remek fehérborokért sem kell messzebbre menni mint Ság, illetve a Somló-hegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!