Hírek

2012.05.31. 20:05

Vizsgálják a felelősséget

Szentgotthárd - A hulladékégető elleni összefogás, s egy panasz nyomán a hulladékszállítási díjak emelése is szóba került a közgyűlésen.

Kiss Tamás/Vas Népe

A csütörtöki ülés elején a szentgotthárdi testület tagjai a minap elhunyt Végh Istvánra emlékeztek, aki 1994 és 1998 között dolgozott képviselőként. A folytatásban Huszár Gábor polgármester adott beszámolót a két ülés közötti történésekről, például arról, hogy a Szentgotthárdi Ipari Park többségi tulajdonosa a WIBAG Heiligenkreuz és a magyar oldal képviselőjét is visszahívta. A polgármester hozzátette: Szentgotthárd nem ért egyet azzal, hogy az ipari park egyszemélyi vezetésre állt át. Ezt követően a hulladékégető ügye is terítékre került: a polgármester szerint az osztrák fél korrekt hozzáállást bizonyítja, hogy a közigazgatási bíróság a beruházót új eljárásra kötelezte, amely ráadásul nem történhet meg Szentgotthárd bevonása nélkül. Huszár Gábor szerint félő volt, hogy a hulladékégető miatt megromlik a két ország viszonya, a döntés azonban eloszlatta a gyülekező fellegeket. A polgármester arra is kitért, hogy a tiltakozások élére álló két civil szervezet, az osztrák Bigas és a magyar Pronas munkája nélkül aligha születhetett volna meg a mostani siker. (Ugyancsak az ülésen utóbbi szervezet nevében Soós Zoltán a városnak, s mindenki másnak is köszönetet mondott a hulladékégető elleni összefogásért.)



 Az ülésen Huszár Gábor elárulta, hogy a  barokk templom és kolostor turisztikai fejlesztését megcélzó projekt sikerrel vette a pályázat első körét, Virányi Balázs képviselő pedig arról számolt be, hogy a Pannon Kapu Kulturális Egyesület a 2007 és 2010 vége között termelt  16,8 milliós veszteség után az új vezetéssel tavaly 6,5  millió plusszal zárta az évet.  Labritz Béla képviselő arra kérte a gotthárdiakat, hogy türelemmel viseljék a gátépítési munkákat,  Kardosné Kovács Márta bizottsági elnök pedig örömmel újságolta, hogy a LEADER pályázaton 2,8 millió forint jut arra, hogy a Hársas tónál kiépülhessen a strand kialakításához szükséges vízvezeték. (Idén még ki kell tenni a Fürödni tilos táblákat.)
 
A közmeghallgatáson a megemelt szemétszállítási díjak kerültek fókuszba, kiderült: többen aláírásgyűjtéssel szeretnék rábírni a képviselőket, hogy számolják újra a tarifákat. Huszár Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény szerint jövőre csak olyan cég láthatja el a hulladékszállítást, amely döntően önkormányzati tulajdonban van, s a változás a szolgáltatások és az árak alakulásába is nagyobb beleszólást enged majd a helyieknek.
 
A városi lakás-, majd az egészségügyi koncepció megtárgyalása után a Gotthard Therm Kft. üzleti beszámolójáról tárgyaltak a képviselők: kiderült, a költségcsökkentő és üzletfejlesztő lépések nyomán 71 millióról 19 millió forintra csökkent ugyan az éves veszteség, a fürdő azonban továbbra is tőkepótlást igényel. Huszár Gábor szerint jelen állapotában a fürdő a legtöbbet hozza ki magából, és számos új elképzeléssel is rendelkezik, de -  s erre mások is felhívták a figyelmet - fontos lenne, hogy a helyiek még inkább a magukénak érezzék, és a kedvezményekkel élve vegyék igénybe a szolgáltatásait, illetve ismerőseik, vendégeik köreiben is népszerűsítsék a fürdőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!