Hírek

2012.06.27. 18:46

Bezár a hegyfalui iskola

Hegyfalu - Az idei volt az utolsó tanévzáró a Széchenyi István Általános Iskolában. Az öt éve alapítvány működtette intézmény szeptembertől nem fogad már tanulókat.

Simon Erzsébet

Fél évtizedes alapítványi működtetés után bezárja kapuit a község általános iskolája. 2007. augusztus 31-én kapta meg a működési engedélyét a Suli-Harmónia Alapítvány, melynek a hegyfalui intézmény az egervölgyi és a káldi általános iskolával együtt a továbbélését köszönhette. A már akkor is alacsony tanulólétszám miatt csak így tudta helyben tartani a Széchenyi István Általános Iskolát a település önkormányzata. A gyereklétszám drasztikus csökkenése okán már évekkel ezelőtt összevont alsó tagozattal (első-második, és harmadik-negyedik osztály) tudott működni az iskola. A felső tagozatba is egyre kevesebb gyerek járt, itt viszont jogszabályi lehetőség híján nem lehetett osztályokat összevonni. A működtető alapítvány a jelentősen visszaesett tanulólétszámra és a növekvő költségekre hivatkozva a normatíván felül évente több mint 15 millió forintot kért az önkormányzattól.

- A helyhatóság - elsősorban a település népességmegtartó képességének érdekében - évek óta erőn felül finanszírozta az iskolát, ám a rendkívül alacsony születésszám, a jelenlegi 4-5 fős osztályok, továbbá az elfogadhatatlan és teljesíthetetlen finanszírozási igény miatt döntöttünk az intézmény megszüntetése mellett - tájékoztatott Kálmán József polgármester. - Az alsó tagozat megtartása érdekében tárgyaltunk a püspökséggel, hogy a sárvári Szent László Katolikus Iskola tagintézménye legyen, ám a megbeszélések nem vezettek eredményre. Szó volt róla, hogy 15-20 alsós esetén a január 1-től belépő állami szerepvállalás miatt fenntartja az önkormányzat az alsó tagozatot, ám több okból ez is meghiúsult.

A képviselő-testület - a közös körjegyzőség okán - a szelestei iskolával kötne közoktatási szerződést, de a szabad iskolaválasztás jogával élve a szülők a környező intézmények - a rábapatyi, a bői, a répcelaki - közül is választhatnak.

 

Költségtakarékossági okokból a polgármesteri hivatal a nyáron átköltözik az iskola épületébe.  Ezzel a megoldással a 19 éve megújult intézmény nem marad funkció nélkül. De nem szabad elfelejteni: ha nyolc szülő akarja, a kormányhivatal engedélyével alsó tagozat akár jövő szeptemberben újraindulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!