Hírek

2012.06.24. 15:16

Koraszülött gyermekek és szüleik találkoztak Herényben

Szombathely - Zseboroszlánoktól volt hangos szombaton a Herényiek Háza, ahol első alkalommal rendeztek PICniket a koraszülött gyermekeknek és szüleiknek.

Nagy Ildikó

– Csak aki átélte, az tudja, milyen szívszorító érzés először felmenni a koraszülött részlegre, ahol rámutatnak az inkubátorban fekvő, a csövektől alig látszó csecsemőre: ez az ön gyermeke – mondta Kovács-Nemes Erzsébet, akinek még mindig könnybe lábad a szeme, ha a szülést követő napokra gondol. Pedig a körmendi kismama ölében ott kuporgott a kétéves, mosolygós Panka, akiről – a gondos törődésnek és persze a rendszeres fejlesztő foglalkozásoknak köszönhetően – senki nem mondaná meg, hogy a vártnál korábban, a terhesség 34. hetében jött a világra, és mindössze 1 kilogramm 60 dekát mutatott a mérleg alatta.

– Három-négy hónap eltelt, és sok-sok vizsgálat eredményét meg kellett várni, mire megnyugodhattunk, hogy Pankával minden rendben van – tette hozzá Erzsébet, majd lekuporodott a szőnyegre, és boldogan játszott tovább a kislányával.

Tíz terhességből egy koraszüléssel végződik általában

Bár a statisztikák szerint minden tizedik terhesség koraszüléssel végződik, a koraszülés egyik kismama „forgatókönyvében” sem szerepel. Ezért is megrázó az örömteli várakozás utáni első sokk, pláne, ha valaki az első gyermekét hozza világra a vártnál jóval korábban. Ezért is határozta el két, hasonlókat átélt édesanya – Kaczmarski Szilvia és Kovácsné Molnár Henriett – a Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány létrehozását. A cél az volt, hogy a szülôk megosszák egymással tapasztalataikat, szakmai előadásokat szervezzenek. Most első alkalommal kötetlenebb formában is találkoztak: a Herényiek Házában szervezett pikniken háromszázan vettek részt. Míg a szülők megbeszélhették a gondokat és örömöket, a kicsik a lufibohóccal és különböző készségfejlesztő játékokkal múlathatták az időt. Az udvaron pónifogatra szállhattak, a bátrabbak a póni hátára is felülhettek.

A rendezvény másik szervezője a szombathelyi Perinatális Intenzív Centrum volt, így Tóthné dr. Grasselly Magdolna részlegvezető főorvos és a centrumban dolgozó ápolók is ott voltak a pikniken.

– A koraszülött gyermekek sokszor hosszú hónapokat töltenek a kórházban, így az anyaszálláson lévő anyukák között is kialakul a kapcsolat. Jó, hogy utána is van lehetőségük a beszélgetésre, tapasztalatcserére – mondta a főorvos asszony, aki nem tudott úgy elmenni egyetlen gyermek mellett sem, hogy ne váltott volna velük pár szót.

– Az ilyen alkalom nekünk, a centrum dolgozóinak is különleges, hiszen jó látni, hogy mi lett az „egykilós” koraszülöttekből – tette hozzá.


Együtt alakítják a programot

A szervezők kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel. Azt szerették volna megtudni, hogy milyen témák érdeklik őket. Az alapítvány ugyanis előadásokat is szervez a szülőknek. Népszerű volt például az elsősegélynyújtó tanfolyam, több turnust is indítottak. A választható témák között van egyebek között a balesetmentes otthon kialakítása, a homeopátia, a fogzás, a logopédia, a gyógytorna, a védőoltások, az ortopédia, az allergológia, a szemészet, a szoptatás és a hozzátáplálás, a késői maradványtünetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!