Hírek

2012.06.05. 01:09

Kőszeg kincsei - Védik a Szőlő Jövésnek Könyvét

Kőszeg - A képviselők ülésükön úgy döntöttek, szabályzatot alkotnak a muzeális városi értékek megóvására.

Némethy Mária

A kőszegiek szeretnék, ha a város történelmi múltjához kapcsolódó relikviák örök időkre megőrződnének, hogy azok az utódokat a város hagyományaira, dicső múltjára emlékeztessék. Ilyen tárgy a városi magisztrátus kettős talpas feszülete, egy XVIII. századi buzogány, a város díszkulcsa, amit minden év november 6-án, a Város napján közszemlére tesznek a képviselők ünnepi ülésén, valamint a Szőlő Jövésének Könyve. Az önkormányzatának tulajdonában lévő muzeális értékű vagyontárgyak őrzéséről, használatáról szabályzatot és letéti szerződést alkottak Kőszegen.

Közismert, hogy a Vas Megyei Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények – a megyei múzeumok is – a Vas Megyei Kormányhivatal fenntartásába kerültek. Kőszegen úgy látják, kincseik megóvásáért szükségessé vált a tulajdonosi, használati viszonyok rendezése.

Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak jelezték, hogy a kőszegi Jurisics Miklós Múzeumban vannak olyan muzeális értékű vagyontárgyak, amelyek – a rendszerváltozást követően felállított Vas Megyei Vagyonátadó Bizottság határozata alapján – Kőszeg önkormányzatára szálltak át. E vagyontárgyak között vannak például a városháza tanácskozótermében látható, hajdani királyainkat ábrázoló portrék, a város díszkulcsa, és más értékek is.

Dr. Tóth László, Kőszeg jegyzője kezdeményezte egy letéti szerződés megkötését a Jurisics Miklós Múzeummal az ott lévő tárgyak használatáról, őrzéséről, ugyanakkor olyan szabályzat megalkotását is szükségesnek tartotta, amely ennek általános feltételeit meghatározza. A jegyző helyzetet rendező törekvése egybeesett a kőszegi borosgazdák kérésével. Ők a felbecsülhetetlen értékű, egyedülálló – Hungaricumnak javasolt – Szőlő Jövésnek Könyve használatát is szabályoznák úgy, hogy az csak a kőszegi boros rendezvények céljára legyen lehetséges.

Csütörtökön erről is döntöttek a város képviselői. Szabályzatban rögzítették, hogy a könyv felhasználása csak engedély alapján lehetséges Szent György-napkor, tudományos kutatás céljából, vagy a borkultúra kiemelkedő rendezvényein. A városatyák beszéltek arról is, hogy készüljön másolat a kőszegiek világon egyedülálló kódexérôl, s majd azt bocsássák a kutatók rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!