Hírek

2012.06.18. 18:42

Melyik kórházba mehet a beteg?

Megyei körkép - Megszülettek a fekvőbeteg ellátással kapcsolatos döntéseket. Az, hogy ki melyik körzethez tartozik, a jövő hónaptól lesz nyilvános.

Bajdó Bettina

Több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamat zárult le júniusban, amikor az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) meghozta határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július 1-jétől milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg szakellátásban. A betegek számára a legfontosabb, hogy elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az átalakítás végleges javaslatait az OTH részére. Az OTH ennek alapján hozta meg döntését a fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kapacitásairól (ágyszámokról) az aktív és krónikus ellátási formák tekintetében. Továbbá megállapította ezen szolgáltatók ellátási területét, amely meghatározza, hogy mely településről, illetve településrészről lesz köteles a betegeket fogadni. Az intézmények részére a döntéseket június 11-én postázták ki. A hivatal döntését július 1-jétől kell alkalmazni, vagyis ettől az időponttól kell a határozatban megállapított szakmákat működtetni, a kijelölt ellátási területről a betegeket fogadni. Az OTH a kapacitásokat és ellátási területeket érintő változásokat  július 1-jétől fogja közzétenni honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!