Hírek

2012.06.07. 13:13

Művelet-irányítási központot avattak a katasztrófavédelemnél Szombathelyen

Szombathely - Csütörtök délelőtt ünnepélyesen is átadták az új művelet-irányítási központot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A felújított ügyeleti szárnyba futnak be a riasztások, s a beérkező jelzés után itt koordinálják a tűzoltóegységek munkáját.

Bajdó Bettina

A katasztrófavédelem szervezeti átalakítása eredményeképpen a tűz- és káresetek bejelentésének fogadása megyei szintre került. Vas megyében a 105-ös segélyhívások immár a felújított műveletirányító ügyeletre futnak be. A műveletirányítók egy újonnan létrehozott informatikai rendszeren keresztül végzik a hivatásos, az önkormányzati, valamint egy, a közeljövőben megvalósuló további fejlesztés révén az összes tűzoltó- egyesület értesítését. A modernizáláshoz szükséges számítógépeket és az ehhez szervesen kapcsolódó új telefonközpontot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosította.

Az átalakítás érintette a szombathelyi hivatásos tűzoltóság ügyeletét is, továbbá a felújított szárnyba került a megyei főügyelet, valamint itt kapott helyet a megyei katasztrófavédelmi szolgálat irodája is. A munka során kicserélték a nyílászárókat, a padozatot, valamint megújult az elektromos vezetékrendszer is. A modernizációnak köszönhetően egy esetleges áramkimaradás esetén az ügyelet zavartalanul működhet tovább. Mindezeken túl telepítettek egy áramszünet esetén önműködően induló dízelüzemű aggregátort is. Az átalakítási munkálatok 22,8 millió forintba kerültek.

Az új helyiségeket csütörtökön adták át. Kampel Oszkár tűzoltó ezredes, az igazgatóság vezetője elmondta, hogy lépésről lépésre haladnak a fejlődés útján. A mostani fejlesztésnek köszönhetően megfelelnek minden elvárásnak. Hozzátette, látszólag nem történt nagy dolog, ám ezekben a termekben folyik a munka egyik legfontosabb része, ide futnak be ugyanis a hívások. Az itt dolgozók felelőssége is nagy, ők döntik el például, hány járművet küldenek a helyszínre, hány fecskendő kell. A felújított ügyeleti szárny átadásán részt vett dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok, a főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese is, aki hangsúlyozta, minden igazgatóság maga hajtotta végre a fejlesztést. A vezető beszélt még a várható fejlesztésekről is, a következő három-négy évben szeretnék, ha az épületek színvonala is megfelelne a mai kor elvárásainak.

Egy, eddig tárolásra használt helyiségből az ügyeleti szolgálatot teljesítőknek teakonyhát. alakítottak ki. Az átalakítás során az épület elektromos főelosztó szekrényének a cseréje is megtörtént. Az informatikai rendszerhez bútorokat is rendeltek, ezt megyei igazgatóság a saját költségvetéséből fizette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!