Hírek

2012.06.07. 13:41

Okos szombathelyi diákok sikerei

Szombathely - A legutóbbi országos versenyeken a legjobbak közé jutott két szombathelyi diák: Kovács Dávid első lett a Hevesi György Országos Kémia Versenyen, Pukler Márton második az Öveges József Országos Fizika Versenyen. A tehetséges gyerekekkel beszélgettünk.

Merklin Tímea

Kovács Dávid 13 éves, a Brenner János Általános Iskola 7. osztályos tanulója; felkészítő tanára Ernyey Tiborné.

- Az országos előtt volt megyei verseny is, ott is első lettem. Az országoson a hetedikesek kategóriájában 29 gyerek volt. Három fordulóban mérkőztünk meg. A zsűriben az egri főiskolán tanító tanárok voltak, a verseny Egerben volt, értékelésükben kiemelték, hogy az én írásbelim lett a legjobb - mondja Dávid, aki Vas megyében elsőként ért el ilyen eredményt, 150 pontból 146-ot kapott. Még a kémia tantárgy megismerése előtt nagyon várta, hogy majd kísérletezhet, amióta pedig tanulja az iskolában, otthon is bemutatja azokat a kísérleteket, amelyeket a boltban és az otthon található anyagokból össze lehet hozni. Bemutatta a családjának (szüleinek és kisöccsének) például a zöld színű, szúrós szagú klórgáz létrehozását: sósavat meg hipót öntött össze egy kémcsőben. Sikerült olyan mennyiséget előállítani, hogy az anyuka majdnem elájult, de legalábbis nagyon izgatta a nyálkahártyáját a kísérleti termék.

Dávid a ház előtt, az udvaron mutatta be a családnak - nehogy valami a lakásban meggyulladjon -, hogy kis tálkában benzint gyújtott meg, majd vizet öntött rá, de nem aludt el a láng, amikor pedig homokot, akkor elaludt. Dávid az anyukájától kapta az első kémcsöveket, és a zsebpénzéből is kísérletekhez szükséges eszközöket vásárol: például kémcsőfogót, főzőedényt. Most borszeszégőre fáj a foga. Az interneten talál egy webáruházat, ahonnan káliumpermanganátot, jódot lehet rendelni, nyárra tervezi ezen kísérleteit. A kisfiú vegyészmérnök szeretne lenni, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskolába készül. Versenyszerűen sakkozik, csapata múlt héten az országos diákolimpián 18. helyet szerzett. Szabadidejében a mamájánál szeret lenni, ahol van egy jó nagy kutyája, Roni, vele szokott játszani. Kémiai szakkönyveket és sci-fi regényeket olvas.

 

Pukler Márton 15 éves, a Neumann János Általános Iskola 8. osztályos tanulója; felkészítő tanára: Varga Zsuzsanna.

Az országos fizika versenyen körülbelül 60 gyerek volt, általános iskolai és gimnáziumi kategóriába osztva. Mártont már felvették a Nagy Lajos Gimnázium matekos osztályába. Megnyerte a Zrínyi Ilona Megyei Matematika Versenyt, informatikából tavaly a megyein 5. lett. Szereti az elektromosság témáját, a számolási feladatokat, ahova logikus gondolkodás kell. Szabadidejében modern zenét hallgat, a herényi réten focizik a barátaival, és családja kertjében segít.

Szerencsére a tanulmányi versenyeken gyakran adnak könyvutalványokat nyereményként; ebből lehet venni olyan könyvet, amilyet akarnak. Akár drágát is, amire a zsebpénzből lehet, hogy nem telne. Dávid például utalványon vette meg a Csillagok háborúját kötetben, miután a filmet már többször látta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!