Hírek

2012.07.27. 06:31

A biciklisek és a gyalogosok már közlekedhetnek a Csaba utcai aluljáróban

Szombathely – A műszaki átadás csak augusztus végén lesz, és szeptember végén helyezik forgalomba a Csaba utcai épülő felüljáró kerékpáros és gyalogos aluljáróját, de a kivitelezők már most átengedik a közlekedőket, hogy ne a munkaterületen járjanak át.

Peltzer Géza

Átadás, avatás még nem volt, de már birtokba vették a gyalogosok és a biciklisek a Csaba utcai vasúti felüljáró kiegészítő beruházásaként létrejött kerékpáros aluljárót. A létesítmény vadonatúj, de a laikus szemével nézve is úgy tűnik, hogy hullámzó teljesítményt nyújtottak a kivitelezők: a képen is látni, hogy a betonfal tövében meglehetősen egyenetlenre sikerült az alap.

Kerékpáros aluljáró használata a bicikliseknek új lesz, ugyanis eléggé felgyorsul a jármű, mire a legmélyebb pontjára ér a pálya, ami ráadásul íves is, tehát nem látni a szembe jövőt. Ha valaki nem a most még jól látható felfestett sávban halad, azt érhetik meglepetések. A helyi kerekezők nem várják ki a hivatalos avatást, sajtóhírek szerint Night Bike kere- tén belül ma este 9-re várnak minden lelkes biciklist a Szent Márton utcai aluljáróba, hogy innen indulva közösen vegyék birtokba az új alagutat. A 156 méteres felüljáró építése gőzerővel folyik, tegnap is aszfaltozták az útburkolatot. Az építményt – a tervek szerint – csak később, október végén adják át a forgalomnak.

A kormány 2010 decemberében döntött a projekt támogatásáról, illetve a támogatási kérelem Európai Uniónak történő továbbításáról, így hamarosan meg is születhetett a terv európai bizottsági jóváhagyása. A GYSEV a beruházást nagyrészt az Európai Unió Kohéziós Alapjából finanszírozza. A vasúti fejlesztés összes költsége körülbelül 50 milliárd forint – ez mintegy 200 millió eurót tesz ki. A programnak része az üzemeltetésre átvett Sopron-Szombathely vasútvonal korábban megkezdett korszerűsítésének befejezése, ami a Szombathely – Körmend – Szentgotthárd vonal teljes rekonstrukciója is egyben. Feladatul tűzték ki azt is, hogy a teljes vonalon a korábbi 60-80 kilométer/ óra sebességről 120 kilométer/órára emeljék a közlekedés sebességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!