Hírek

2012.07.16. 17:34

A hit erejével élnek - Teljesen felújítják a kőszegi parókiát

Kőszeg - Már építettek maguknak a semmiből új templomot, most a lerobbant parókiát újítják fel lépésről lépésre. Pedig a választói névjegyzék szerint csak 84 református él Kőszegen és környékén.

Némethy Mária

A kőszegi reformátusok alig két évtized alatt  már másodszor tapasztalják meg: ami eleinte lehetetlennek, kivitelezhetetlennek tűnt, mégiscsak meglett. A 90-es években a semmiből építették meg jurta formájú szép templomukat. Kérésükre akkor még saját egyházuktól  is azt a választ kapták: erre most nincs pénz. A templom mégis felépült. Még svájciak is érkeztek Kőszegre és két kezükkel  is segítették azt felépíteni. 

Most a parókián van a sor. Az amúgy is eléggé lerobbant   100 éves épület a 2009-es árvíz idején ráadásként még meg is süllyedt. Úgyhogy amikor 2010 augusztusában az új lelkész, Donatin Tamás  megérkezett Kőszegre, nem tudott oda beköltözni. Mostanában tudott ideköltözni a reformátusok által használt Árpád téri vendégházból.

- Két éve a presbitérium előtt két választási lehetőség állt: vagy lebontatják az épületet és a helyére újat építtetnek, vagy felújíttatják. Ez utóbbi mellett döntöttek - meséli a lelkész, aki nagyon örül annak, hogy első lépésként az ő lakrésze szépült meg. A lakásban új minden: a villany-, víz-, gáz- és szennyvíz vezetékek, a fürdőszoba, az ablakok, a gázkazán, a redőny, és ki van szépen festve, mázolva is.

- Mindenki csodálkozik, hogy a 78 négyzetméteres lakás felújítása ötmillió forintból kijött. Pedig kijött. Igaz úgy, hogy amit lehetett - például az ablakok kiszerelését - a gyülekezet tagjai végezték el - fűzi hozzá Donatin Tamás.

400 ezer forint gyűlt össze még a konyha felújítására. Most a tetőfelújítás következik. Az 2,2 millió forintba kerül majd. Felét sikerült egyházon belül pályázatból előteremteni, további lehetőség lesz az önkormányzattal együtt olyan kölcsönt felvenni, amelynek nincs kamata. Azután következik majd az alsó szint. Ott lesz végre egy iroda, meg egy vendégszoba is. Végül az épület külső vakolásával fejezik be a felújítást.

Egy cseppet sem kételkedek benne: mindez meg is lesz. Donatin Tamás is mosolyog, és csendben megjegyzi: - Isten segít.

Valóban segít, mert hisznek benne. Az egyházban példák vannak arra, hogy gyülekezetek bátran belevágtak 100 millió forintos beruházásokba és sikerrel jártak. Akárcsak itt, a Kőszegen és környékén élő 84 fős választói névjegyzékben szereplő református.

 

A Kőszegi Református Egyházközség alapítása szorosan összefügg a hajdani katonai alreál iskolával. Ennek az iskolának a tanárai alapították ugyanis 1933-ban  a református egyházközséget.1932 nyarán vették meg  a Kert utca épületet  imaháznak, 1934-ban  a 7. szám alatti épületet pedig parókiának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!