Hírek

2012.07.03. 13:19

Állagmegóvó munka az Erdődy-kastélyban

Vép - Megtörténtek a legsürgetőbb állagmegóvási munkálatok a kisváros legbecsesebb műemlékében, az Erdődy-kastélyban.

Simon Erzsébet

Legbecsesebb műemléke a megyeszékhely melletti kisvárosnak az egykori Erdődy-kastély. A Borza-patak mentén álló várkastély építésének pontos története nem ismert, csupán azt tudni, hogy a történelem folyamán többször átépítették, s többször is gazdát cserélt.

A kastélyépület jó ideje üresen áll, s bár a jelenleg használhatatlan, hatezer négyzetméteres ház megújításának szükségességéről sokszor, sok helyütt sok szó esett, a renoválása és a hasznosítása egyre reménytelenebbnek látszik. Az ódon épületet az elmúlt hónapokban az önkormányzat kezdeményezésére önkéntesek kitakarították, s a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is tartottak nyílt napot, amikor látogatókat fogadtak a helyszínen. A város vezetői szívükön viselik a középkori alapokon nyugvó épület sorsát, tájékoztatott Kovács Péter polgármester, ezért intézkedtek a legsürgetőbb állagvédő munkálatok megtételéről.

Egy kft. munkatársai kijavították a belső vaskapukat, ablakokat, Kóbor Attila képviselő pedig 140 üvegtáblát épített be a reneszánsz jellegű udvar ölelte épület ablakaiba. Az anyagköltségeket a mezőgazdasági szakképző iskola állta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!