Hírek

2012.07.31. 12:16

Megújul Cák temploma

Cák - Sikeresen pályázott a katolikus egyházközség, felújítják a cáki katolikus templomot. A hónap végéig külsőleg teljesen megszépül.

Némethy Mária

A község templomát 1894-ben építették. Nagyon szép, jelentős épület, amelyet Cákhoz közeledve rögtön megpillant az utazó. Annak a kitűnő bécsi építésznek, Ludwig Schőnének a tervei alapján építették fel, aki a Kőszeg egyik jelképének számító Jézus Szíve-templomot is tervezte.

- Rendkívül leromlott állapotban van a templomunk, utolsó jelentősebb felújítása 1976-ban volt - mondja Pontyos György egyházközségi elnök.

Cák 1697-ben már Kőszegszerdahely filiája volt egy leromlott templommal. 1733-ból arról szólnak feljegyzések, hogy a régi Szent Péter és Pál templomból már csak egy torony áll. 1757-ben még látszott romladozó régi tornya, de 1786-ban már sem temploma, sem papja nem volt Cáknak.

1894 őszén a szombathelyi Hidasy Kornél megyés püspök szentelte fel a Szent Péter és Pálnak titulált katolikus templomot (búcsúját június 29-én tartják). A Kőszeg és Vidékében megjelent híradás szerint a templomon munkálkodott: Schapfer Pál, Paller András, Lauringer János, Wilfinger József, Petán Mátyás, Tangl Adolf, Güntner János, Eberhard Sándor és Huber József, Gál József, Gruber Adolf, Lemke Károly.... A mellékoltár a czáki nők gyűjtésének eredménye, úgy a szép zászló is. Az egyházi ruhákat a szerdahelyi plébános szerezte. Az új csillárt pedig özv. Weiszenbeckné asszony Kőszegről ajándékozta...

- Most repedezettek a falak, omladozik a vakolat, az esővíz elvezetése sincs jól megoldva, ezért nagyon ráfért már a templomra a külső felújítás - részletezi Pontyos György.

Az egyházközség erre 12 millió 866 ezer forintot nyert el vidékfejlesztési pályázaton. Ebből a pénzből felújítják a templom teljes homlokzatát, megoldják az épület falai körüli vízeleveztést, új lesz mindenütt az ereszcsatorna is.

Legutóbbi, 1976-os jelentékenyebb felújítása óta kikezdte az épületet az idő vasfoga. 36 év múltán most augusztus végéig újul majd a cákiak 118 éves, szép temploma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!