Hírek

2012.07.20. 06:40

Nem a gomba a gyilkos, hanem a tudatlanság

Kőszeg – Lezárult az Írottkő Natúrparkért Egyesület által szervezett, a Regionet Aktív Program keretében indított, és a Kőszegi Többcélú Kistérségi Társulás által finanszírozott ingyenes gombatanfolyam első szakasza.

Némethy Mária

A sikeres szőlő- és borismereti tanfolyam után ingyenes gombatanfolyamot szervezett az Írottkő Natúrpark. Ennek célja, hogy a térségben élők tájékozódjanak a helyben fellelhető, használható, a gasztronómiai kínálatba beépíthető gombákról, illetve a gombázás veszélyeiről. A Kőszegi-hegység és környéke tradicionális gombatermő terület. A jövedelem-kiegészítés mellett az egészséges táplálkozás szempontjából is fontos a térség lakosságának életében a megfelelő gombaismeret. Ennek alapján a pontos gombafelismerés, gomba-alapismeret mindenki számára elengedhetetlen.



– Nem gomba szakellenőrök lesznek a tanfolyam résztvevői, de biztonságos felismerők igen. Bizonyára nem kerül majd gyilkos galóca a kosarukba, s nem csak egy-két ehető gombát visznek majd haza – fogalmazta meg a tanfolyam célját vezetője Kalauz József , aki elmondta még: eddig hat alkalommal gyűlt össze az 50 fővel indult tanfolyam. Elméleti és terepgyakorlaton is túl vannak. A folytatás szeptemberben lesz. Abban segítette eddig és segíti tovább majd a helyi érdeklődőket, hogy kellő és pontos információ álljon rendelkezésükre a gombák fel- és megismerésében, képet kapjanak a gombák táplálkozásban ellátott szerepéről. A gomba, mint gasztronómiai csemege egészségre gyakorolt hatása mellett az előadássorozat kiemelten foglalkozik a gombaszedés veszélyeivel is.

A szervezésnél abból indultak ki, hogy bár a helyi lakosság egy része hosszú ideje foglakozik gyűjtéssel, de ez nem jelenti azt, hogy ismeri is a gombát! A gombák a növényekhez hasonlóan számos különféle, erős biológiai aktivitású vegyületet tartalmaznak. Ezek egy része az emberi szervezetre mérgező, de vannak köztük gyógyhatású vegyületek is. A köztudattal ellentétben a kalaposgombáknak mindöszsze három százaléka mérgező, ami kevesebb, mint a mérgező növények aránya növények között. A félelem mégis elsősorban a gombákhoz kötődik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a gombákat általában kevésbé ismerik, mint a növényeket, és nehezebb őket egymástól megkülönböztetni. A natúrparki tanfolyam résztvevőire ez már nem vonatkozik.


1998-ban bőséges gombatermés volt, szeptember végéig 269-en szenvedtek gombától mérgezést, ebből 11 halálos kimenetelű volt. Nem elijeszteni kell az embereket a gombáktól, hanem felhívni a figyelmet a valódi veszélyekre. Az igazi gyilkos nem a galóca, hanem a tudatlanság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!