Hírek

2012.07.26. 16:57

Szlovén és magyar lisztérzékeny fiatalok közös programjai

Szombathely - Huszonkét szlovén és majdnem ugyanennyi magyar lisztérzékeny fiatal vesz részt a ma kezdődött közös táborozáson.

Tersztyánszky Krisztina

A programot  a határon átnyúló  LQ-CELIAC program keretében a Vas Megyei Lisztérzékenyek Érdekvédelmi Egyesülete szervezte. A két ország fiataljai négy napon át ismerkednek egymással és osztják meg tapasztalataikat. Csütörtökön, megérkezésük után a Humán Civil Házban dr. Balogh Márta gasztro-enterológus főorvos tartott számukra előadást a coeliákia felismeréséről,  tüneteiről, a betegséggel való együttélésről. A városnézés, városismereti vetélkedő és az ismerkedési est után pénteken hévízi kirándulás a program, szombaton pedig a Holdfényligetbe, az Írottkőre és Kőszegre látogatnak a vendégek.



Hajós Attila, a vasi egyesület elnöke elárulta: bizony a program egyik legnehezebb része a gluténmentes étkezés. Szombathelyen  egy erre specializálódott pékségtől rendelik a péksüteményt, Hévízen pedig egy olyan hotel látja vendégül a fiatalokat, amelynek étlapján folyamatosan szerepelnek gluténmentes fogások. Ott sütik meg ma azt az óriás pizzát is, amelyhez  a forgalmazó húsz kilogramm diétás, úgynevezett Schär lisztet ajánlott fel.

Az együttműködésben Szlovénia hét regionális lisztérzékeny  szervezete közül a  muraszombati és a maribori vesz részt, erről a területről érkeztek a fiatalok, tudtuk meg Jure Hartmantól, a projekt ottani koordinátorától. Sara Sabrina Zemljic Gornja Radgona-i diáklány elárulta: ő már egyedül készíti magának a diétás ételeket, néha még kenyeret is süt. A tábortól elsősorban új barátságok születését várja, de azt  sem bánja, ha  hasznos új információkhoz jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!