Hírek

2012.07.30. 15:47

Üde folt is lehet a tisztító Csehimindszenten

Csehimindszent - Az eltelt két évtizedben többször is próbálkozott az önkormányzat a település szennyvízkezelésének megoldásával, sikerrel azonban csak most jártak. Elkészült a csatornahálózat és a biológiai tisztító.

Simon Erzsébet

- Húsz éve Csehimindszent társult másik öt településsel Bérbaltavár, Csehi, Csipkerek, Mikosszéplak, Nagytilaj szennyvízkezelés megoldására. Pályázati forrást is nyertek a csatornahálózat kiépítésére, ám négy község az önerő hiányára hivatkozva visszalépett, így nem tudták megvalósítani a környezetkímélő beruházást - mondta az előzményekről Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere.

Később többször is pályáztak, sikertelenül. Aztán 2009 májusában egy kormányrendelet megszüntette az agglomerációt. Így a falu önállóan nyújthatott be pályázatot. Nyertek is támogatást tavaly, mégpedig mintegy 176 millió forintot.

A kétezer fő alatti települések korszerű szennyvízkezelési megoldását célzó beruházás csaknem 208 millió forintba kerül.

Az elmúlt pénteken tartották a projekt zárását.

A kiépített csatornahálózat hossza csaknem öt kilométer, alapvetően gravitációs rendszerben kivitelezve. Korszerű, természet közeli biológiai szennyvíztisztító- és élővíz-rehabilitálási rendszert is megvalósítottak. Az Organica élőgépek sajátos, új megoldása a medencék felszínére telepített növényzet. A növények egy, a vízfelszín magasságában rögzített rácson helyezkednek el, gyökerük a reaktortérbe nyúlik. Elsődleges szerepük nem a tápelemek kivonása a szennyvízből, hanem az, hogy fél-másfél méter mélyre nyúló gyökérzetük rendkívül nagy fajlagos felületével kiváló életteret nyújt a szerves anyagokat lebontó mikroorganizmusok, férgek, csigák, rákok és egyéb élőlények számára. A technológia alkalmazásával nemcsak hogy megszűnnek a zavaró hatások, de az üvegházak örökzöld foltként egy botanikus kert látványával üdítő benyomást jelenthetnek a többnyire zsugorodó zöldfelületekkel rendelkező településeken. Az így megtisztított szennyvíz befogadója a Széplaki patak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!