Hírek

2012.07.26. 06:16

Vas Népe konyhája - Tepsis rizs, vegetáriánusoknak is

Szombathely - Molnár Sándorné, Gizi ma egy gyorsan elkészíthető egytálétel receptjét osztja meg velünk.

Tersztyánszky Krisztina

Az egészséges táplálkozás okán  - vagy egyéb megfontolások alapján - vannak, akik egyáltalán nem esznek húst. Mások viszont  úgy döntenek, hogy egy kevés állati fehérjére szükségük van, ám ezt nem nagy szelet húsok formájában, hanem valamilyen egytálétel összetevőjeként, kisebb mennyiségben fogyasztják szívesen. A tepsis rizs mindkét esetben remek alternatíva, ráadásul nagyon finom és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók a tepsis rizs vega változatához, egy közepes méretű tepsihez: két marék rizs, fél kiló vöröshagyma, fél kiló gomba, egy kiló mexikói zöldségkeverék (mirelit is lehet), két húsleves kocka egy liter vízben feloldva, csipetnyi só, egy mokkáskanálnyi őrölt bors, egy nagy pohár tejföl, egy evőkanál vegeta, másfél deci olaj.


Első lépésben a  rizst megmossuk, leszárítjuk. A tepsibe fél deci étolajat öntünk és  egyenletesen elterítjük benne a nyers rizst. 
A hagymát kockára vágjuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A zöldséget kiolvasztjuk. Egy nagyobb lábasba beleöntjük az egy deci olajat, beletesszük a hagymát, enyhén megsózzuk és üvegesre dinszteljük.
Ezután belerakjuk a gombát is, pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a  felengedett mexikói keveréket is. Borssal ízesítjük, óvatosan kevergetve körülbelül öt perc alatt átdinszteljük.
A liter vizet felforraljuk és elkeverjük benne  a leveskockát, hozzáadjuk a vegetát. (Vigyázzunk, ne sokat, nehogy túlságosan sós legyen).


A tepsi alján elterített nyers rizsre egyenletesen elosztjuk ezt a keveréket, s a tejfölt a tetejére simítjuk. Erre ráöntjük az elkészített egy liter húslevest. 
Sütőben 180 fokon, 45-50 perc alatt készre sütjük. Gazdagíthatjuk a tetejére szórt reszelt sajttal.
Ezt a tepsis ételt önálló fogásként is fogyaszthatjuk, nagyétkűeknek azonban hús mellé kiadós köretként is adhatjuk.
Ha nem vegetáriánus ételt készítünk, szükség van a felsoroltakon kívül fél kilogramm darált húsra is. Ebben az esetben a dinszteléskor a hagyma után a húst pároljuk meg, majd ezután adjuk hozzá a mexikói zöldségkeveréket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!