Hírek

2012.08.29. 13:53

Ivo Krobot: "Mi csak olyan svejkesek vagyunk"

Szombathely - Világcsúcstartóként mutatta be Ivo Krobot cseh rendezőt Duró Győző dramaturg a Weöres Sándor Színházban, a Szigorúan ellenőrzött vonatok-előadás olvasópróbáján.

Ölbei Lívia

Ivo Krobot tartja a színre vitt Bohumil Hrabal-előadások világcsúcsát: ez idáig húsz Hrabal-rendezést tudhat maga mögött, ami önmagában is szépteljesítmény. Hát még, ha hozzávesszük, hogy Hrabal egyetlen színdarabot sem írt soha; vagyis Krobot nemcsak rendező, hanem társszerző is.  Eleinte Hraballal közösen dolgozott a szövegeken, később aztán szabad kezet kapott; és ez nyilván a teljes bizalom jele. Mindezt Duró Győző dramaturg mondta el a 2012/13-as évad első kamaraszínpadi bemutatója, a Szigorúan ellenőrzött vonatok olvasópróbáján, a Weöres Sándor Színházban. Ő maga is részt vett a szombathelyi Hrabal-előadás előkészületeiben,  Ivo Krobothoz fűződő  szakmai és személyes kapcsolatának több évtizedes múltja van: "Együttműködésünk viharos, de barátsággal teli."

A neves cseh rendező a fiatal, kísérletező művészek által létrehozott jelentős színházi   műhelynél, a prágai 24-es Stúdióban kezdte pályafutását. A stúdiót a nevezetes prágai Cinoherny Klub fogadta be, itt ismerte meg őt - előbb persze a mindjárt kiválónak tartott Krobot-rendezéseket  - Duró Győző is, amikor a 80-as évek elején a budapesti Katona József Színház képviseletében, az európai színházi együttműködés lehetőségeit keresve eljutott Prágába. 

Ivo Krobot pedig hamarosan feltűnt, és kedvelt rendezővé vált Magyarországon. Dolgozott persze többfelé (Lengyelországban, Franciaországban, Finnországban), de a legtöbbet itt: például a Katonában vagy Nyíregyházán (Szombathelyen régi ismerősként üdvözölték egymást Avass Attilával).

Ivo Krobot ide is állandó tolmácsával, Halász Andrással érkezett. Az olvasópróbán azzal indított, hogy a nagy hősök nem nagyon érdeklik, sokkal inkább a "gyöngyök a mélyben" (utalás az első megjelent Hrabal-műre): két legkedvesebb  szerzője Hrabal és Csehov.      Fontosnak tartja, hogy a Szigorúan ellenőrzött vonatok ("lényegében love story") színpadi megjelenítésében  szerepe legyen  a groteszknek és az iróniának:   "A lengyelek például nem képesek viccet csinálni magukból.  Mi, csehek  meg csak olyan svejkesek vagyunk."  

Nem véletlenül került az asztalra a szál virág sem (ezúttal gerbera): Ivo Krobot sok-sok éve minden első próbára jókedvet hozó sárga virággal érkezik; ez a talizmánja.

A WSSz Hrabal-előadásában a 60-70-es évek cseh dalai is megszólalnak, Parti Nagy-szövegekkel. Például így: "Egy szép kis házra vágyom én, / Ott, az álmok lágy ölén / Tök sötétben / Végre élnék békében." A Szigorúan ellenőrzött vonatok-előadás szövegkönyve Zádori András fordításának felhasználásával készült. És akik színre lépnek: Balogh János, Bajomi Nagy György, Szabó Tibor, Németh Judit, Varga Dóra, Alberti Zsófia, Vlahovics Edit, Kelemen Zoltán, Horváth Ákos, Avass Attila, Kristóf Roland, Budai Dávid, Poppre Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!