Hírek

2012.08.16. 08:25

Rá sem ismernek a diákok az egykori tantermeikre

Ják - Nagy a nyüzsgés e napokban-hetekben a Nagy Márton Általános Iskolában és környékén. Van úgy, hogy egyszerre 50-en dolgoznak az épületen és már megérkeztek az új bútorok is. Az intézmény teljesen új szárnnyal is bővült, mindenben a 21. századi technika jellemzi.

Kozma Gábor

A híres, lassacskán állványait veszítő jáki templom szomszédságában működik az iskola, amelyre nagy valószínűséggel a szeptember eleji nyitáskor rá sem ismernek majd a diákok. Ugyanis egy sikeres pályázat eredményeként újulhat meg az intézmény.

Az udvaron és az épületekben nagy a nyüzsgés. A munkások a tantermekben kábeleket telepítenek, festenek, szerelnek.

- Nagy öröm ez nekünk és persze mindenkinek, aki kötődik az intézményhez - mondja Dobos Józsefné, Katalin, az iskola igazgatója. - Tavasszal még a pincében, a szükséglakásban is tanítottunk, a toalettről pedig szó se essék. Ám ami itt és most készül, az lezárja a múltat - így az igazgatónő, aki sorolja a patinás intézmény legfőbb jellemzőit. Több mint 20 tanár 260 diákot oktat, sajátos nevelési igényű képzés is a profilhoz  tartozik. Az új iskola teljesen akadálymentes lesz, megszűnik a tetőtéri és a pincei tanterem. Liftet szerelnek fel, a szerkezet a tornateremtől a tetőtérig köt össze minden szintet. Áthelyezik a könyvtárat, valamennyi nyílászáró új lesz. Kivéve néhány ajtókeretet, amiket a régire való emlékezés jegyében hagynak meg, persze teljesen felújítva. Mosható falfelületek, kézmosóval és színes csempével felszerelt tantermek, korszerű digitális technika mindenütt. A műemléki környezet miatt marad a köntös, a vörös tégla.

Időközben megérkezik Szemes István, Ják polgármestere, aki szól a beruházás előzményeiről. Mint hangsúlyozza, régi és közös  álom valósult meg a mostani felújítással.

- Több fordulóban  pályáztunk, 2010-ben már sikeresen. A 220 milliós összberuházás 10 százaléka az önrész. Községi szinten ez az intézmény  lesz a megye legkorszerűbb iskolája. Jákon 2600 laknak, az új lakótelepnek is betudhatóan  kedvező a korösszetétel. Ami azt is jelenti, hogy adott az utánpótlás - mondja. Mindemellett sokba van az önkormányzatnak a suli, évente 80 milliót költenek rá.

- Nagy teher, de  édes teher, hiszen a jövőnek építkezünk - szögezi le Szemes István. Ha minden jól megy, az új tanévet már az új intézményben kezdhetik el a diákok. 

 

Szemes István polgármester érthetően örül az új létesítménynek, bár hozzá teszi: a jelenlegi állás szerint január 1-től nem sok köze lesz az önkormányzatnak az iskolához. Ugyanis ezen időponttól állami kézbe kerül, így a döntések  is máshol születnek. - Az iskola viszont nem kerekes, tehát itt marad - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!