Hírek

2012.08.20. 20:31

Római nap játékos hangulatban Söptén

Söpte - Az idei Septimus Severus Nap kiemelt eseménye a megújított játszótér megszentelése és felavatása volt szombaton.

Merklin Tímea

Söpte község 2011-ben határozott úgy, hogy minden évben megemlékezik „a falu császáráról”, Septimus Severusról, aki Felső Pannónia helytartója volt, amikor római császárrá választották. Aurelius Victor római történetíró szerint Savariában kiáltották Septimus Severust császárrá. A hagyományok szerint a Söpte területén talált három római villa közül az egyik az övé volt. Ez a régmúlt történelmébe nyúló szál készteti ünneplésre a falut, amely Septimus Severus napján reggeltől estig programokkal várta a helybelieket és a vendégeket. A sport és kulturális rendezvények mellett e napra időzítették a felújított játszótér megnyitóját; Danka Lajos polgármester római ruhában jelent meg.

– A játszótér a falu egyik központja, a gyerekek egyik kedvence az EU-s előírásoknak is megfelel. Remélem, sokáig tudjuk ilyen állapotban használni – mondta. – A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó, nyitható és csukható – vezette be ünnepi beszédét V. Németh Zsolt államtitkár Kosztolányi szavaival. – Septimus Severus nevének jelentése: komoly. Vajon a derék legionáriusok unokái mit mesélnek az óvodában, mit csinál a papa? Különös textileket vesz magára és menetel, játszik. A játék komoly is. Végigkíséri az életünket. A gyerekek játék közben nemcsak magukra találnak, hanem egymásra is. A játék kapcsolatteremtésre nevel, küzdésre, együttműködésre. Felnőve ezek a gyerekek töltik meg javaslataikkal, ötleteikkel a falu életét, fejlesztik, hogy még sok száz évig fennmaradjon. Ősszel a kormány újra kiírja a falufejlesztéseket, biztatok mindenkit, hogy vegyenek részt a pályázatokon.

Ezután a gyerekek bevonultak a játszótérre, és dalos-játékos kis műsorukkal ők maguk is felvatatták a bekerített helyet, az ő szép birodalmukat. A délután egy része római jelleget öltött: felvonult a komoly történelmi játékot űző, az ókori katonai hagyományokat éltető Savaria Legio, gyakorlatokat is mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!