Hírek

2012.08.24. 17:52

Száz éve született, ő a legidősebb magyar holocaust túlélő

Szombathely - A 100 éves Spiegler Elemért köszöntötték pénteken a Szombathelyi Zsidó Hitközség tagjai tapssal, dallal, három tortával, szeretettel, tisztelettel.

Némethy Mária

Kivételes ünnep volt. A hitközség székházának emeletre vezető lépcsősorán sorfalat állva, tapssal köszöntötték pénteken délután a Szombathelyi Zsidó Hitközség tagjai nagy örömmel a fia karján az emeleti terembe  felmenő 100 esztendős Spiegler Elemért, a legidősebb holocaust túlélőt.

A ma is kitűnő szellemi állapotban lévő Elemér bácsi 1912. augusztus 24-én Felsőőrben született. 1920 óta él  Szombathely kámoni városrészében.  1940-től munkaszolgálatos lett, megjárta Mauthausen poklát. 92 évesen még cipőt javított. Ma is szívesen olvas és  nagyon   szereti   nézni a különböző   természetfilmeket.

Sokan köszöntötték születésnapján. A nagy közösség, a magyarországi zsidóság nevében Zoltai Gusztáv,  a MAZSIHISZ  ügyvezető igazgatója, aki elmondta: másodikként kapja meg Elemér bácsi az aranyplakettet, az elsőt Simon Peresznek, Izrael elnökének adták.

Levélben köszöntötte őt Feldmajer Péter, a zsidó hitközségek elnöke és Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott. Mindketten azt fogalmazták meg: az emberiség legszörnyűbb időszakában élt Spiegler Elemér. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere emléklapot adott át, s  elmondta:  hét 100 évet betöltött polgára  van most már a városnak, majd felolvasta,  átadta azt az emléklapot is, amelyet Orbán Viktor küldött.  Elemér bácsit köszöntötte   dr. Ipkovich György, Szombathely korábbi polgármestere,  Schweitzer József nyugalmazott főrabbi,  a Soproni Zsidó Hitközség, a Szombathelyi Zsidó Hitközség második legidősebbje, Némethné Berger Klára és elnöke, Márkus Sándor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!