Hírek

2012.08.31. 07:28

Tankönyv, füzet satöbbi - Negyvenezret is otthagyta a boltban a szülő

Vas megye - A nyár lassan véget ér, jövő hétfőn becsöngetnek, megkezdődik a tanítás. A diákok a vakációt, a szülők a pénztárcájukat siratják, hiszen az iskolakezdés nem olcsó mulatság, különösen azoknak nem, akiknek a gyermekük első osztályba megy.

Sugár Viktória

- Mi már régóta készülünk az iskolára, a lányom születésnapjára íróasztalt kapott, a nyuszi pedig iskolatáskát hozott neki - meséli egy anyuka, akinek a gyermeke első osztályba megy.
Érdemesebb az olcsóbb áruk felé fordulni, mert az írószerboltokban nézegetve az ember hamar rájön, hogy a határ a csillagos ég. A nagy alakú vonalas füzetek kétszáz forinttól kezdődnek, de egy kemény borítós, színes spirálfüzet akár háromezer forintba is kerülhet.  
- A legtöbben a   dísztelenebb füzeteket választják, de ma már egy tinédzserkorú gyereknek egyre fontosabb a dizájn, így népszerűek a sorozatszereplős borítók is. Ezek jóval drágábbak, hiszen a gyártók jogdíjat kapnak értük - magyarázza Tóth László,  egy helyi írószerbolt vezetője.


Persze szép dolog, ha a matematikafüzetről Hannah Montana  mosolyog ránk, de talán okosabb, ha nemcsak a filmgyártókat gazdagítjuk, hanem a tankönyvekre is félreteszünk pénzt. Könyvre  mindenkinek szüksége van, ezt a kiadók is jól tudják. Ezért adnak ki évente új  könyveket olyan apró változtatásokkal,  hogy  már nehéz legyen a régebbi könyveket használni.
- Az előzetes rendeléseket már február végén le kellett adni, de még a mostani állapot sem végleges - mondja Takács Zsolt, a Nagy Lajos Gimnázium tankönyvfelelős tanára, miközben körbenéz abban a teremben, amelyben mintegy nyolcmillió forint értékű tankönyv sorakozik. Ez tizenhat osztály között lesz elosztva, és körülbelül 5200 tankönyvet jelent.

- A nagycsaládosok, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők és a tartósan beteg vagy fogyatékos gyerekek igényelhetnek ingyen tankönyvet, de ezeket használat után a könyvtárnak vissza kell adni. Évente egy meghatározott összeget kapunk arra, hogy a könyvtári készletet fent tudjuk tartani - teszi hozzá Takács Zsolt. - Ez persze nehezebbé teszi azt, hogy egyes tankönyveket leváltsunk, hiszen akkor az egész könyvtári készletet újra föl kell tölteni.

Átlagosan tizenöt-húszezer forintot tesznek ki a könyvek, és a legtöbben az írószerben is hasonló összegben vásárolnak. A tanévkezdés ára tehát legjobb  esetben harminc-negyvenezer forint. Persze határ a csillagos ég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!