Hírek

2012.09.23. 19:23

A Trianoni Emlékkereszt felállítására emlékeztek a Ság hegyen

Celldömölk - A Trianoni Emlékkeresztet 1934. szeptember 23-án avatták fel a Ság hegyen. A helyiek erre emlékeztek az elmúlt hét végén.

Kiss Tamás

A „Kemenesalja népe” által felállított kereszt azóta is Magyarország legmagasabb Trianon-emlékműve, amelynek tövében szombaton emlékeztek meg az 1934-es avatásról. A versekkel, tárogató- és citera zenével, továbbá népdalokkal is színesített ünnepség elején Fehér László celldömölki polgármester köszöntötte a szép számban megjelent emlékezőket, majd pedig Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, a KDNP megyei elnöke mondott beszédet. Harangozó Bertalan külön is kihangsúlyozta, hogy Kemenesalja népe számára sosem volt kérdéses az össznemzeti összetartozás: az 1934-ben felállított Ság hegyi Trianoni Emlékkeresztnek ez az egyik üzenete.

„Megemlékezünk ma azokról a magyar közösségekről, amelyek a határokon túl élnek nemzetünk szerves részeként, és azokról a földijeinkről is, akik valamilyen módon hozzájárultak a kereszt felállításához, Királyfalvi Gusztávról, Szakály Dezsőről és a többi kezdeményezőről, a keresztet a kommunista diktatúra idején megmentő lokálpatriótákról. Köszönetet mondunk azoknak is, akik a rendszerváltoztatás után kezdeményezték és kivitelezték a felújítást, és akik ma is gondozzák ezt a keresztet itt a Ság-hegyen”, fogalmazott a kormánymegbízott, majd Heim Géza, a Kemesaljai Trianon Társaság elnöke mondott zárszót.

A Trianoni Emlékereszt felállítása emlékének vasárnap a celldömölki katolikus kegytemplomban ökumenikus istentisztelettel adóztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!