Hírek

2012.09.06. 17:38

A zene szárnyán - Szabó Elekné nyugdíjasként is aktív

Szentgotthárd - Szentgotthárd önkormányzata több évtizedes kiemelkedően eredményes oktató-nevelő munkája, valamint példaértékű kulturális közéleti tevékenysége elismeréséül díszpolgári címet adományozott Szabó Elekné nyugalmazott igazgatónak.

Kiss Tamás

Szabó Elekné, Betti néni 1979-től dolgozik Szentgotthárdon. Zenepedagógusi, intézményvezetői tevékenysége a Szentgotthárdi Állami Zeneiskola, mint önálló intézmény alapításával forrt össze.

- Lentiben tanítottam, amikor felkértek a feladatra, amelynek megoldása korántsem volt könnyű. Nagyon rossz személyi és tárgyi feltételek fogadtak, az itteni intézmény a körmendi zeneiskola részeként mindössze négy tanárral, három tanszakkal működött, vagyis szinte a nulláról kellett elindulnom. Nem volt egyszerű idehívni, s aztán letelepíteni a tanárokat, s a szükséges anyagiak előteremtése is nagy kitartást kívánt. De engem bizony olyan anyagból gyúrtak, hogy soha nem adom fel - mesélte Szabó Elekné, aki a sok-sok beindított tanszak mellett arra is büszke, hogy igazgatósága alatt az intézmény máig gyümölcsöző kapcsolatot épített ki az ausztriai Jennesdorf város zeneiskolájával, s alapítóként az osztrákokkal közös Rábavölgyi Vonószenekar életre hívásában is meghatározó szerepet játszott.

- Örömmel tölt el, hogy akiket sikerült Szentgotthárdon letelepíteni, azok nagyon szépen viszik a zeneiskolát. Emellett arra is szívesen emlékezem, hogy beindítottuk a hangverseny-sorozatot - mondta mosolyogva Betti néni, akiről azt is tudni érdemes, hogy 1992-es nyugdíjba vonulását követően sem pihent meg, hanem a korábbiaknál is aktívabban kezdett el tevékenykedni a város civil szervezeteinek kulturális életében. Vezeti a Békefi Antal Népdalkört, amely tavaly és idén is arany minősítést kapott a Vass Lajos Népzenei Szövetség versenyén, továbbá felkészítője a 2008-ban alakult Szirének Énektriónak, illetve a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület és a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület tagjaiból alakult a Szivárvány Kórusnak.

- Utóbbival a könnyű műfaj felé is nyitottunk, ugyanakkor az emberi értékeket, az összetartozás fontosságát közvetítő műveket dolgozunk fel. Idén Koltay Gergely Sacra Corona című művével az országos nyugdíjas Ki-mit-tud országos versenyét kiemelt arannyal nyertük meg - mesélte örömmel Szabó Elekné, aki a helyi televíziónál is dolgozik, hat éve vezeti, szerkeszti a nyugdíjasoknak szóló zenei műsort, amelyben a város zenei életét bemutató dokumentumokat tárja az érdeklődők elé.


Hangulatfüggő, hogy mikor, milyen zenét hallgat

Betti néni élete mindig a zene körül zajlott, így persze azt is megkérdeztük tőle, hogy ki a kedvenc zeneszerzője. Gondolkodás nélkül vágta rá, hogy (a pedagógusként is kiemelkedő) Kodály Zoltán, aztán viszont hozzátette: - Nagyon sok kedvencem van, aztán mikor hogy, leginkább a hangulatom dönti el, hogy milyen zenét hallgatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!