Hírek

2012.09.29. 08:46

Békamentés a nemzeti parkban

Szombathely - A Herman Ottó Szakképző Iskola 10. évfolyamos környezetvédelmi technikus tanulói minden év augusztus utolsó hetét a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban töltik.

Szalay Julianna

A képzés fontos része, hogy a diákok megismerkedjenek országos jelentőségű védett természeti értékekkel, bepillantást nyerjenek a nemzeti parkok természetmegőrző munkájába. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is igyekeztek aktívan is bekapcsolódni a természetvédelmi tevékenységbe. Erre nagyszerű alkalom nyílt a nemzeti park gondozása alatt álló Hidegség és Fertőboz településeket összekötő út mintegy 2,8 kilométeres szakaszán. A parti nádas és a Fertőmenti-dombsor között kétéltűek vonulnak nagy számban minden évben kétszer. A területet nagy forgalmú út keresztezi és minden alkalommal számos béka pusztulását okozzák a gépjárművek. A kétéltűek különböző fajai életük jelentős részét szárazföldi körülmények között töltik, de szaporodásuk vízhez kötött. Ebben az időszakban fel kell keresniük egy alkalmas álló- vagy folyóvizet. A tó- vagy folyópartok mentén húzódó utak azonban életveszélyes akadályt jelentenek a szaporodási helyükre igyekvő állatoknak.

1987 óta folyik különböző módszerekkel aktív békamentés ezen a területen. Ehhez csatlakoztak a tanulók, akik az 1993-ban megépült békaátereszek tisztítását, az út menti terelőfalak időszaki karbantartását látták el. Ennek a munkának köszönhetőn a vonuló békák könnyebben jutnak át a számukra kialakított terelő- és átereszrendszer segítségével a nagy forgalmú úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!