Hírek

2012.09.03. 12:14

Kiállítás - Nekik a Balaton

Szombathely - Nekem a Balaton... címmel látható több szempontból különleges kiállítás az MMIK Médium Galériájában, Vas megyei képzőművészek Balaton-élményével.

Ölbei Lívia

A Médium Galéria szeptember 18-áig nyitva tartó tárlata nem csak azért különleges, mert majdnem félszáz vasi kötődésű képzőművész Balatonélményével találkozhat itt a látogató: többen ráadásul a felejtésből tűnnek itt elő, és szereznek kellemes meglepetést a képzőművészet laikus kedvelőinek és a szakmabelieknek egyaránt. Különleges a tárlat azért is, mert valamiképpen búcsúnak, korszakhatárnak tekinthető. Az elmúlt években a ma már nyugdíjba vonult Rasperger József szakmai irányításával rangot szerzett Médiumban március óta nem volt bemutató, és a jelen (gazdasági?) helyzet azt mutatja, hogy ezentúl évente legfeljebb egy hasonló alkalom adódik; ha adódik, mert ahhoz meg mindenképpen sikeres pályázatra lesz szükség. Esetleg majd „be lehet fizetni” egy-egy tárlatrendezésre. (Az MMIK munkatársa, Baki Orsolya a közelmúltban mindenesetre a fiatal művészeknek igyekezett lehetőséget adni: az aula „ficakjában” így születtek izgalmas kiállítások.)



Mindent összevetve a szükségszerű és szerencsés véletlen hozta létre a Médiumban a vasi képzőművészek Balatonkiállítását – és föltétlenül a tárlat két szakavatott rendezője: Rasperger József és Tóth Csaba –, amelynek előzménye a Balatonalmádiban hasonló tematikával megrendezett bemutató volt. Rasperger József fontos momentumként említi azt a Zentai Pál-kiállítást is, amelyet az idén év elején rendeztek meg az MMIK-ban az Almádiban élő, de Szombahelyre rendszeresen visszajáró Veszely Lajos ajánlásával. Ahogy a Balaton-tárlatról szólva nem lehet kihagyni azt a tényt sem, hogy Tóth Csaba és Torjay Valter régóta a szívén viseli a vasi képzőművészetet (mint folytonosságot és hagyományt), és sokat tettek azért, hogy a „vasi föstőknek” állandó kiállításuk legyen; amely aztán Vasváron talált helyet. Tulajdonképpen ez a színvonalas anyag mutatta meg, hogy milyen népszerű volt egykor, és milyen népszerű ma is a „tágan értelmezett” Balaton a megye képzőművészeinek körében.

Szóval „ilyen kiállítás még nem volt”, és egyhamar nem is lesz. Csak az a kár, hogy közben a szombathelyi kisgalériák száma is megfogyatkozott, bár talán az új kezdeményezések (kultúrterek, kultúrkocsmák) sikerében bízhatunk. És nézzük meg a Médium-kiállítást.

A Nekem a Balaton...- kiállítás Balatonalmádi önkormányzata és a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az MMIK együttműködésében, a szombathelyi önkormányzat és a Szombathelyi Képtár támogatásával jött létre. Rendezője: Rasperger József grafikus és Tóth Csaba festőművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!