Hírek

2012.09.19. 05:08

Még többe kerül a lógás

Szombathely - Szeptembertől az iskoláztatási támogatást elbukják azok a családok is, akiknél a 16 évet még be nem töltött diákok 50 óránál többet lógnak az iskolából. A régi gyakorlattól eltérően már visszamenőleg sem kapják meg a pénzt.

Bajdó Bettina

Szeptembertől az 50 órát vagy többet igazolatlanul hiányzó gyermek családja nem kaphatja meg az iskoláztatási támogatást, korábbi, ismertebb nevén a családi pótlékot. Dr. Károlyi Ákos, a szombathelyi önkormányzat egészségügyi és közszolgálati osztályának a vezetője elmondta, hogy az intézkedés bevezetésekor 50 igazolatlan óra után csak felfüggesztették a családi pótlék folyósítását, ám mostantól már szüneteltetik. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet visszamenőleg kifizetni a családi pótlékot akkor sem, ha a gyerek később már nem hiányzik igazolatlanul az iskolából.

- A korábbi jogszabály szerint tíz igazolatlan óra után az iskolaigazgatók jeleztek a jegyzőnek, aki figyelmeztette a szülőket - folytatta az osztályvezető -, 50 óra után pedig védelembe vették a sokat hiányzó gyereket, az iskoláztatási támogatást pedig egy külön számlára utalták. Három tanítási hónappal később vagy a tanév végén felülvizsgálták a gyermek helyzetét, s ha mindent rendben találtak, akkor a szülők eseti gondnok közreműködésével utólag, természetbeni formában hozzáférhettek a külön számlán gyűjtött pénzhez. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek esetében pedig a felfüggesztés ideje alatt havonta természetbeni formában kapta a család a gyermek után járó iskoláztatási támogatást. A változás annyi, hogy szeptember 1-től a jegyző felé jelzik az igazolatlan hiányzást, 50 óránál pedig minden esetben szüneteltetik a támogatás utalását. Ehhez az összeghez pedig már utólag sem lehet semmilyen esetben hozzájutni.

A módosítás enyhít is a szabályokon, mivel megengedi az iskoláztatási támogatás továbbfolyósítását a szüneteltetés után akkor is, ha a gyermek a felülvizsgálati időszakban legfeljebb öt órát hiányzott igazolatlanul; korábban egyetlen tanórát sem mulaszthatott.

- A 2009/2010-es tanévben a szombathelyi fenntartású általános iskolákban az igazolatlan órák száma 6514 óra volt, míg a legutolsó tanévben, amikor már élt az a szabályozás, ami már jogkövetkezményeket fűzött az igazolatlan órákhoz, ez a szám 2145-re csökkent - tette hozzá az osztályvezető. - A csökkenésnek a jogszabályi változás által generált felelősebb szülői és tanulói magatartás mellett több oka is lehet, például a nyilvántartások pontosabb vezetése vagy az igazolatlan mulasztásokra vonatkozó szabályok helyesebb alkalmazása. A középiskolákban már nem mutatható ki egyértelműen a csökkenés, vannak olyan intézmények, ahol az igazolatlan órák száma emelkedett.


A szülők, a gyermek igazolatlan órái miatt sok pénzt veszíthetnek. Egygyermekes családnál a támogatás összege havi 12 ezer 200 forint, kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 ezer 300 forint, ha valaki egyedül nevel egy gyermeket, 13 ezer 700 forintot kaphat. Három vagy több gyermeket egyedül nevelő szülőnek gyermekenként havonta 17 ezer forint jár. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után egyedül nevelő szülő esetében támogatásként egy hónapban 25 ezer 900 forintot jár. Hamarosan újabb változások is várhatók: novembertől a rászoruló családok Erzsébet-utalványban kapják majd a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó pénzbeli támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!