Hírek

2012.09.05. 16:47

Mindössze tizenöt percig tartott a rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

Szombathely - Rekordgyorsaságú volt a szerdai rendkívüli közgyűlés: mindössze tizenöt percig tartott, ennyi idő alatt egyhangúlag elfogadták a két naprendi pontot a képviselők. Politikai vita is alig bontakozott ki.

Peltzer Géza

A szokásos előzmények nélkül zajlott le a szerdai közgyűlés: alig zavarták meg politikai viták. Igazából a sürgető határidő tette szükségessé, hogy összehívják a képviselő-testületet: szeptember 10-éig be kell adnia az önhikire a következő pályázatot a városnak, ha azt akarja, hogy megkapja az állami támogatást. Így az első napirendi pont arról szólt, hogy pályázzon-e a város az önhiki következő részletére, ami az előterjesztés szerint a forráshiány fedezetére, a tartozások törlesztésére, a pénzbeni és természeti juttatások kifizetésére, az adósságrendezésre, a működőképesség biztosítására, a fizetési kötelezettségek teljesítésére fordítható.

A napirendi pontokat elfogadta az ellenzék (MSZP-SZTKE), de dr. Czeglédi Csaba azért megjegyezte, az önhikit megérdemli Szombathely, hiszen az egy főre vetített adóbevételekben a városok között alig marad le a képzeletbeli dobogóról. S ha már szót kapott, egyben megkérte dr. Puskás Tivadar polgármestert, hogy az elkövetkezendő két napban derítse ki, mi akadályozza a tervezett Vátsöptei reptér létrejöttét utalva ezzel arra, hogy tegnap este kezdődött Sárváron a Fidesz-frakció kihelyezett ülése. Mindemellett kijelentette, frakciója támogatni fogja, hogy pályázzon a város önhikire.

Dr. Puskás Tivadar hozzátette: összesen 963 millió forint támogatási igényt jelölt meg a város, ebből eddig mintegy kétszázmillió jött be, nem tehetnek mást, mint pályáznak a kiírt feltételek szerint, vagyis egy évben háromszor. Amikor szavazásra került a sor, csont nélkül elfogadta a testület a előterjesztést.

A második egyben utolsó napirendi pont egyes költségvetési intézményeknek pályázaton történő részvételéről szólt. A tét az volt, hogy mely intézmények pályázatát engedélyezi a város, és melyekét nem. Az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ, a Gothard Jenő Általános Iskola, a Neumann János Általános Iskola, a Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi és Vadgazdálkodási Szakközépiskola és Kollégium, a Szombathelyi Műszaki Szakközépiskola és Kollégium és a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium pályázik. A testület nem támogatta a közgazdasági szakközépiskola pályázatát, hogy miért, nem derült ki.


Negyvenhét vasi település kapott támogatást

Az önhiki az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok kiegészítő támogatása. Önkormányzat csak akkor igényelhet ilyen támogatást, ha már mindent megtett saját hatáskörében a forráshiány elkerülésére. A Belügyminisztérium ebben az évben mintegy 25 milliárd forintot juttat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak. Szombathely 201 millió 103 ezer forinthoz jutott eddig, Vas megyében további 46 település is részesült ebben a támogatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!