Hírek

2012.09.17. 10:44

Romjaiból épült újjá a Szent Imre templom (fotókkal frissítve)

Rönök - A kis falu híressége a magyar-osztrák határvonal közelében álló Szent Imre templom, amely romjaiból 20 esztendeje osztrák és magyar összefogással újult meg. Vasárnap ezt ünnepelték.

Némethy Mária

Különös története van a rönökiek 1904-ben felépült büszkeségének, a Szent Imre templomnak. Mellette húzták meg a trianoni határt, így az ország szélére került. Később, a vasfüggöny leomlása után majdnem 40 éven keresztül senkit nem engedtek a közelébe. A határőrök kedvükre garázdálkodhattak benne. Teljesen kifosztották, ajtajait, ablakait szétverték, szögleteit illemhelynek, tornyát magaslesnek használták.

A galériáért kattintson a képre!

Magyar és osztrák összefogással húsz évvel ezelőtt újraszentelhették az akkorra teljesen felújított, megszépült templomot. A romtemplomnál az első kapavágás után osztrák és magyar hívek százai munkálkodtak azon, hogy a hányattatott sorsú kegyhely újra a régi fényében tündököljön. A 80-as évek végén az akkori vasszentmihályi plébános, Rilli László mellé felsorakozott a szomszédos burgenlandi település, Inzenhof Templomért Egyesülete, nagyon sokat segített Monek Vilmos polgármester vezetésével az 1990-es választások után felállt első rönöki képviselő-testület. Odaadó munkájuk eredményeként 1992. szeptember 20-án megtörtént a templom újbóli felszentelése. Az akkori lelkes csapatból sajnos már többen eltávoztak az élők sorából vagy betegek lettek, de sokan mindmáig kitartóan teszik a dolgukat a templomért.

20 éve is gyönyörű időben volt nagy ünnep Rönökön, sokan összegyűltek a Szent Imre templomnál, akárcsak most vasárnap.

Dr. Veres András megyés püspök a jubileumi szentmisén felelevenítette a templom történetét. A misére rengeteg hívő gyűlt össsze, többen átjöttek Ausztriából is, s ott voltak a korábban Rönökön szolgálatot teljesített plébánosok is, köztük a templom újjáépítésében oroszlánrészt vállalt Rilli László. A szentmisén részt vett az eisenstadti egyházmegye püspöki helynöke, Bana Tibor országgyűlési képviselő, Kovács Endre a megyei közgyűlés részéről.

A mise végén egy ma már idős osztrák férfi váltotta be heiligenkreuzi nagyapjának még gyerekként, az 1950-es években, a szovjetek magyarországi kivonulása utánra tett ígéretét. A nagyapát hajdan a Szent Imre templomban keresztelték. Az unoka most egy keresztet adományozott a templomnak, amelyet dr. Veres András megyés püspök vasárnap megáldott.


Pékó Tamás polgármester köszöni a templomért fáradozást Rilli László és Takács Gyula plébánosoknak, Elfi asszonynak, Dobos Istvánné Irén néninek, Leopold Ferencné Lujza néninek, Mikos Máriának, Monek Vilmosnak, Rieger Károlynak, Brunner Józsefnek, Gáspár Tibornak és családjaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!