Hírek

2012.09.18. 18:49

Sanyarú helyzetben a kereskedelemben dolgozók

Szombathely - Kongresszusra készül a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Ennek apropóján szb-titkári fórumot rendezett a KASZ Vas megyei szervezete.

Simon Erzsébet

Októberben tartja ötödik kongresszusát a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Erre készülnek a vasi szb-titkárok is, akik kedden fórumon vitatták meg egyebek mellett az ágazat aktuális problémáit. A Munka Törvénykönyv kereskedelmi dolgozókat érintő módosításainak tapasztalatairól dr. Sáling József, a KASZ elnöke számolt be a sajtó munkatársainak. Mint mondta, a szakmában a  legnagyobb gondot az alacsony bérek,  a túl sok munka, s a kiszolgáltatottság  okozza.  A szakszervezeti vezető kijelentette: nem igaz a kormány azon állítása, hogy az egykulcsos adó bevezetésével senki nem járhat rosszabbul. A bérkompenzáció ugyanis sikertelen akciónak mondható, a cégek többsége nem kompenzált, a bérek reálértéke csökkent. Egyre többen vannak, akik mindössze nettó 60-62 ezer forintot keresnek. Ugyanakkor egy-egy munkahelyen egyre kevesebb a dolgozó, nőtt az alkalmazottak  leterheltsége. A Munka Törvénykönyv módosító javaslatai még tovább nehezítik a kereskedelmi alkalmazottak  amúgy sem rózsás helyzetét. Elvennék a pótlékokat, meghosszabbítanák a próbaidőt, s a szabadság kivétele is problémát okozna. Ősszel kampányt szervez a szakszervezet Ne írd alá! mottóval: Sáling József szerint szeretnék felhívni az emberek figyelmét a kollektív szerződésekre, a munkaszerződésekre. Minden tisztségviselőjüket felkészítik a válaszadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!