Hírek

2012.09.17. 16:37

Szépítik a közjóléti erdőket

Vasvár - Átadták vasárnap a felújított Szentkúti Parkerdőt, amelyre a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját forrásból 42 millió forintot fordított.

Merklin Tímea

Megszépült a parkerdő bejárata, megújult a kápolnától a színpadhoz vezető lépcsősor, tájékoztató táblák helyeztek ki, a stációsor mögött cölöptámfal épült. A   romos állapotú színpad is újjáépült,  tetejét faszerkezettel fedték le.
A misztikus parkerdőhöz többféle legenda fűződik. Az egyik szerint török elől menekülő domonkosok  Mária-képüket itt rejtették el egy  fában. Mikor  azt kivágták, a helyén bővízű forrás fakadt,  látni vélték benne a  Szűzanyát. Azóta a hívek ide járnak imádkozni. Egy másik csoda a katonaságnál szeme világát vesztett Horváth Ferenccel történt meg. A szülei elhozták a Szentkúthoz, és miután megmosta szemét annak vizében, visszanyerte látását.   A legendák övezte hely zarándokok sokaságának nyújt lelki békét immár fél évezrede.
 
A Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Vas megyei állami tulajdonban lévő erdők kezelője fontos feladatának látja a közjóléti feladatok ellátását és fejlesztését.  2012-ben a Jeli Arborétum Ambrózy- Migazzi István sírkertjét és a  Szentkúti Parkerdőt újították fel.  2013-ban a Szombathelyi Parkerdő és a   Himfai tó környéke kerül sorra. 2014- ben  Sárvár és környékének közjóléti erdeit szépítik meg.
 A Szentkút felújításában a tervező Dávid József volt,  a színpad átalakítását Magyar János építészmérnök végezte. A színpad fával való lefedése Bodovics Árpád  munkája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!