Hírek

2012.10.30. 07:17

A barátságos hátsók

Koltai Róbert filmjeit azért kedvelem, mert a szomorúszemű lúzerségről szólnak. Figurái esetlenek, kinevetni valók, de mégis drukkolunk nekik.

Kozma Gábor

Talán, mert a magyar Európa egyik nagy lúzere - elég csak a 20. századi történelemkönyveket fellapozni. Ám rendezőnk most túllépett e mai, földrésznyi kocsmán, becserkészve Londont, a korlátolt lehetőségek hazáját. Újabban itt sem sokan fürödnek tejben, de akik mégis, azok nagyon. A Magic Boys című új magyar-angol-kanadai vígjáték igazi sztárokkal operál, de kettős a mérce. Magyar sztár Pindroch Csaba és Szabó Győző.  Michael Madsen (a rekedtes hangú rosszfiú, a filmben Terence) és Vinnie Jones (a gonosz Jack Varga) viszont igazi világsztár.  Mint látható, rendezőnk nem kispályázott, amikor belevágott a mágikus fiúkba, nekik is a hátsójukba. Mivel az egész sztori a chippendale-párok összecseréléséről, az ebből fakadó bonyodalmakról szól. Megspékelve egy kissé zavaros és erőltetett krimi szállal.

Tehát adva van egy fiú táncospár, amelynek egyik tagja, örömmel fedeztük fel, a mi Hujber Ferink. A másik páros a lúzer, a Pindroch-Szabó-duett (Dávid és Zoli). Ez utóbbiak Berván járnak, pénzük egy szál se, viszont gyorsan képesek eszméletlenre inni magukat. E teljesítmény még Magyarországon sem elég, s mivel más virítási lehetőségük nincs, elhoppolják a repjegyet az igazi táncosoktól, s maguk állnak színre Londonban. Itt lép képbe Terence, a nagymenő, akit csak a laktózmentes tej hoz izgalomba. Varga időközben egy balatoni pincészetben lövöldöz a lúzerekre, mint kiiktatandó évjáratokra. Az Ünneprontó pedig Koltai Róbert, akinek angolsága garantált siker a tengerentúlon. És még itt van Jamelia, azaz egy újabb sztár, Cherry Valentine, remekel is. Kész a tabló.

A sok-sok sztár, a remek fényképezés, a pazar környezet és a nagyvonalú rendezés mégsem áll valahogy össze sikerré. Azon már nevetünk, ahogy az Ünneprontó kicseréli a gyémántokat, és tudjuk, hogy az aszfaltarcú Vargát lelövi majd Terence. Mert nincs is választék: lúzereket nem lőnek hókon. Mondhatnánk, a halott Varga a jó Varga,  de azért akadnak igazán barátságos és feldobó jelenetek is. Mondjuk, amikor honfiaink popóbemutatót tartanak a lelkes női közönség előtt....

Koltai két világot, nem mellékesen két nyelvet próbált egymáshoz csiszolni. De a Madsen és a Pindroch-csapat nem egy súlycsoport. A Magic Boys így egy (költséges) kísérletnek fogható fel, könnyed 90 percben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!