Hírek

2012.10.02. 11:01

Az oskolától az iskoláig - Fennállása 100. évét ünnepelte a Gothard Jenő Általános Iskola

Szombathely - Száz éves, folyton fejlődő iskola a kámoni városrészen lévő Gothárd Jenő Általános Iskola. A jubileumot az olvasás megszerettetését még jobban szolgáló új könyvtár projekttel, iskolatörténeti kiállítással és a tornaterem névadójával ünnepelték kedden délelőtt.

Némethy Mária

1912. október 2-án egy kézi kis csengővel csöngettek be először Kámonban, a katolikus általános iskolában, amelyet kölcsönből építettek fel. Kedden, a 100. születésnapi ünnepségen  újra megszólalt ez a régi vascsengő, de  immár a Gothard Jenő nevét viselő általános iskolában, ahol a pedagógusok és a diákok  vendégekkel  - egykori tanárokkal, diákokkal, más iskolák  igazgatóival  - együtt ünnepelték a centenáriumot.

Először is az intézmény töretlen fejlődését igazolandó egy nyertes pályázatot mutattak be. Ennek végeredményeként 2013. december végére  korszerű könyvtárat tudhatnak magukénak. Az Európai Unió által támogatott pályázaton elnyert 14 millió 546 ezer forint  segítségével egy 21. századi könyvtárat alakítanak ki. Olyat, amely sokféle módon segíti a minőségi oktatást, fejleszti a diákok olvasási és digitális kompetenciáit, képességeit. Például interaktív portállal, vagy az olvasásfejlesztésben drámapedagógiai, meseterápiás módszerek alkalmazásával.   A projekt részletes bemutatóján diákok vallottak arról, miért is szeretnek olvasni,  s elhangzott az is: az iskola könyvtára hat együttműködő iskolával és a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárának szakmai partnerségével valósítja meg a projektet. Színes programokat  is terveznek. Kiváló írókkal - Balázs Ágnessel, Berg Judittal, Bosnyák Viktóriával, Nyulász Péterrel és Sohonyai Edittel - találkozhatnak majd ebben az iskolában a diákok. A nyertes pályázat első rendezvénye a Népmese napja volt hétfőn, amikor is Gulyás László mesemondó és  gólyalábasai érkeztek a kisdiákok örömére az iskolába. 

 A projektnyitó után az iskola 100 éves történetét bemutató gazdag kiállítást nyitott meg Mándli Józsefné  igazgató. Rengeteg dokumentumot, fotót sikerült összegyűjteni, pedig a '60-as években árvíz és tűz is pusztította az iskolát.

A jubileumi ünnepség zárásaként a tornaterem névadó ünnepségét rendezték meg. Tábla hirdeti bejárata felett: Unger József tornaterem. A névadó ebben az iskolában tanított, a diáksport területén több éven át kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett. Neki állítottak emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!