Hírek

2012.10.08. 17:49

Káosz a Rába hídnál

Körmend - A Vas Népe körmendi fórumán tették szóvá, hogy a nemrég felújított Rába hídnál esetenként közlekedési káosz alakul ki. Buszok, kamionok kelnének át rajta szabálytalanul, de nem tudnak. Ezért tolatnak, de mivel nincs elegendô hely, bejárnak a kertekbe.

Kozma Gábor

Polgár Zoltánnak közvetlenül a híd felhajtójánál terül el az ingatlana. Mellette kavicsos út vezet, a hídhoz közel pedig egy fémkorlát rozsdásodik, összetörve. A ház, pontosabban a házak odébb találhatók. A férfi a környéken lakók panaszát fogalmazta meg.

– Egy káosz, ami néha itt megy – mondta. – Sok busz és kamion hajt ide, aztán amikor látják, hogy nem tudnak átmenni a hídon, akkor vadul manővereznek. Ez rendszerint oda vezet, hogy vagy a Nepomuki szoborkompozíciót veszélyeztetik, vagy pedig a szomszédos kiskertekbe, közte az enyémbe, hajtanak. Volt úgy, hogy az egyik külföldi kamion megsüllyedt, a sofőr meg jött hozzám, hogy segítsek. Nem elég, hogy tönkreveri a kertet, de még én hozzak neki traktort – dohogott a férfi. Aki persze segített, de ettől még jogos a panasza. Ráadásul a hídnál súlykorlátozás van érvényben és ezt tábla is jelzi. De úgy tűnik, nem eléggé.

– Betontuskók szűkítik le a felhajtót, de a három méter széles út így is vonzó sokaknak – fogalmaz az egyik közeli étterem vendége, aki ebéd közben sok mindet látott már. – Volt úgy, hogy jött egy kombájn, felemelte a vágószerkezetet és sutty! – már át is döngetett. Más esetben meg azt láttam, hogy egy busz ügyeskedik. Istenemre, egy-egy centiméter volt csupán az oldaláig, de átment – mondta a férfi, aki szerint nem mindenki veszi észre a távolabbi korlátozó táblát. S ha már a hídig elhajtott, akkor már próbálkozik. Aztán vagy bejön, vagy nem. Elnézve a feketére horzsolt ütközőket, inkább nem.

Teszünk egy kört a 86-os elkerülőn, Nádasd irányába, majd vissza. Úgy 100 méterre a Csörnöc hídjától egy négyzet alakú tábla figyelmeztet a lehajtó utáni súlykorlátozásra: 10 tonnásnál nehezebb jármű nem hajthat a hídpályára. Igaz, ami igaz, nem tűnik ki nagyon a tábla a többi közül, átnézhetnek rajta. Bebes István polgármester szerint azonban másról van szó.

– Nagyon is jól tudják a sofőrök, hogy itt sem busz, sem kamion nem tud áthajtani. Hogy a városba jöhessenek, el kell hajtaniuk a 8-as és a 86-os körforgalmáig. Úgy tűnik, sokaknak inkább megéri a rizikó, mások értékeinek veszélyeztetése, mint az 1-2 kilométeres kerülő, a szabályok betartása. Ettől függetlenül leülünk a közutasokkal és megvitatjuk, mit lehetne még tenni – jelentette ki a polgármester.

Megszólítunk egy kerékpárost, neki is van története.

– A múltkor egy német turistabusz széttolatta a környéket, mire kikecmergett. Jobban oda kellene figyelni.


A nemrég újjáépített hídnak gazdag a múltja, mondhatni sokat kibírt. Leginkább az árvizek ártottak neki, mert az uszadék gyakran fennakad. Ebbôl következôen a fémszerkezet állandó nyomásnak van kitéve, ezért is szükséges a súlykorlátozás. A mostani felújítás stabilizálta a pályaszerkezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!