Hírek

2012.10.30. 08:32

Még szebb lesz a Szelestei Arborétum

Szeleste - Több mint kétszázmillió forintból újulhat meg a település arborétuma. A különleges növénygyűjtemény tulajdonosa és üzemeltetője, a községi önkormányzat kellő saját erő híján uniós pályázati forrásból valósíthatja meg a revitalizációs terveket.

Vas Népe

A Szelestei Arborétum több szempontból is rendhagyó. Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban ezt a felemelően szép, ligetes és szabad területeket, valamint sűrűbb erdei részleteket egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot. Festetich után Baich Mihály lett a park tulajdonosa és igazi gazdája. 1910-től kezdődően a park a lelkes,  hozzáértően tervező báró  keze nyomán Szeleste jelképévé vált.

Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek pihentetik a látogatók lelkét. A területen, az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú növény is él, például kockásliliom, királyné gyertyája.

- Az arborétum fénykora a múlt század húszas-harmincas éveiben volt, ekkor vált európai hírű gyűjteményes kertté - mondja dr. Galántai György polgármester. - A háborút és az államosítást a helyi lakosság védelme alatt átvészelte, majd 1952-ben országos védelem alá került. A Szombathelyi Erdőgazdaság, később a Kertészeti Vállalat, majd a Prenor gondozta. 1992-ben lett önkormányzati tulajdon. 1997-ben ünnepeltük a kert fennállásának 125. évfordulóját. Az elmúlt hatvan évben komolyabb felújítás nem történt. A 2007-ben elkészült Térségi Erdészeti Fejlesztési Terv vetette meg az alapjait a későbbi KEOP-pályázatnak. Az önkormányzatnak az uniós forrás nélkül nem lenne lehetősége a felújítási mukákra az arborétumban.

A pályázaton elnyert mintegy 215 millió forint felhasználásával elsősorban kertészeti eszközökkel megoldható feladatokat végeztet el az önkormányzat az arborétumban. Az aljnövényzet kitisztítása, a besűrűsödött cserjeállomány ritkítása, az értékes növényegyedek bemutatása, a térszegélyek, épített és növényi térfalak rendezése, a sziklakert föltárása, a teraszkert és az évelőkert revitalizációja, a történeti sétautak és egyes installációk helyreállítása együttesen alkotják a projektet. A felsoroltakon túl közjóléti-műszaki létesítmények helyreállításával és új növények telepítésével kívánja a tulajdonos az országosan védett területet megóvni.

 

A projekt célja, hogy a kert különleges növénygyűjteménye a gazdag növényvilág megteremtése és megóvása mellett egy másik feladatának is képes legyen megfelelni. Jelesül, hogy a látogatóknak a gyönyörű látvány és a pihentető élvezet mellett természetvédelmi, ökológiai és történelmi információkat nyújtson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!