Hírek

2012.10.17. 18:37

Megszámolják a buszon utazókat

Szombathely - Utasszámlálást végez a Vasi Volán Zrt. A szakemberek felmérik a buszok kihasználtságát, az akció kiterjed az országos, regionális és elővárosi járatokra.

Bajdó Bettina

Derdák Miklós, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletágának igazgatója elmondta, hogy a Közlekedéstudományi Intézet Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Irodájával történt szakmai konzultációt követően végzik el a teljes körű utasszámlálást.

– Az akció során valamenynyi országos, regionális és elővárosi járatunkat ellenőrizzük – folytatta az üzletág-igazgató. – Az autóbuszvezetők minden járaton rögzítik, hányan váltanak menetjegyet, hányan utaznak bérlettel vagy szabadjeggyel, de regisztrálják a 6 éven aluli és 65 év feletti ingyen utazókat is. Emellett az ellenőreink szúrópróbaszerűen is ellenőriznek és végeznek utasszámlálást ezekben a hetekben.

Előfordulhat, hogy lassabb lesz a felszállás, egy-két perces késéssel is lehet számolni, emiatt az utasok türelmét kéri az autóbusz-társaság.

Derdák Miklós hozzátette, hogy minden évben van utasszámlálás, a mostani felmérés adatait is összesítik majd, levonják a következtetéseket, s ez alapján kezdeményezik a menetrend esetleges módosítását. Ha az adatok azt mutatják, hogy egyes járatok kihasználatlanok vagy túlterheltek, akkor a kialakult utazási igényekhez rugalmasan alkalmazkodnak majd. Megállapítható, hogy egyre többen veszik igénybe a közösségi közlekedést, a statisztikák szerint például a társaság által üzemeltetett járatokon 2011-ben fél százalékkal emelkedett az utaslétszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!