Hírek

2012.10.07. 08:28

Staféta Drimmer Lászlóval

Mit tenne Ön annak érdekében, hogy megszülethessenek azok a gyerekek, akiket a mai fiatal családok ugyan terveznek, de később mégsem mernek vállalni? - kérdezte dr. Zágorhidi Czigány Balázs Drimmer Lászlótól.

Simon Erzsébet

- A magyar demográfiai helyzetet jól mutatja - a művi abortuszok magas száma mellett - a tervezett, de meg nem születő gyermekek jelentős aránya: 2,1 tervezett gyermekkel szemben a tényleges gyermekszám csak 1,3. A gyermekvállalási kedv csappanásával kapcsolatban az anyagi nehézségekre szokás hivatkozni. (Érdekes: jellemzően mindig a szegény emberek vállaltak sok gyermeket, és nem a gazdagok.) Egyre későbbre tolódik a házasságkötés, és utána egyre később érkezik - ha érkezik - az első gyermek. Az értékek sorrendjében előbbre kerül a tanulás, a karrierépítés, az anyagi javak megteremtése, mint a gyermek. Aztán mire mindez megvan, lehet, hogy már késő. A nemrég elhunyt Kopp Mária - a téma kiváló szakértője - ezzel az áthidaló javaslattal állt elő: "Mi nők annyira szívósak és erősek, kitartóak vagyunk; házasodjanak és szüljenek a nők a felsőoktatásban töltött éveik alatt. Tanuljanak és babázzanak egyszerre. Karrier vagy gyerek helyett karrier  és gyerek." Négy gyermekes apaként ehhez én azt tenném hozzá, hogy nem holmi gazdasági és politikai rendszerekbe érdemes vetni a bizalmunkat, hanem Istenbe. Így visszaszerezhető az az elvesztett alázat és derű, ami az áldozathozatalhoz szükséges.

 Búzaszem című filmemmel az elmúlt tíz év alatt a magam "kisipari" módszereivel 22 középiskolába 25 alkalommal, illetve 13 egyetemre és főiskolára 15 alkalommal jutottam el, és több mint 2000 diákkal és tanárral beszélgettem életvédelemről, magzatvédelemről, a művi és spontán abortuszról, a gyermekvállalás kérdéseiről.

 Mit tehetnék még? Filmem hőseinek tanúságtételével annyi oktatási intézménybe - és egyéb közösségbe - megyek el, ahová csak hívnak. Mindenki a maga posztján álljon helyt: nekem talán ez a küldetésem.

Kovács Tildától, Vasvár polgármesterétől kérdezem: internetes adatok szerint Kőszegnek 3, Sárvárnak 3, Szentgotthárdnak 5, Körmendnek 7 testvérvárosa van. Mi a helyzet ezzel kapcsolatban Vasváron,  a "kultúra magyar városában"?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!