Hírek

2012.11.02. 19:28

A katonai temető maga a történelem Ostffyasszonyfán (fotókkal, videóval)

Ostffyasszonyfa - A hagyományokhoz híven pénteken ismét megemlékeztek a katonai temetőben fekvő, hat nemzet 11 ezer katonájáról. Eljött az orosz követ is.

Kozma Gábor

– Szörnyű a háború, de az első különösképpen kegyetlen volt – ezt Töll László alezredes, a HM hadisírgondozó osztályának vezetője mondta pénteken a település katonai temetőjében. Ahol több mint százan, helyi és megyei közéleti személyiségek, köztük Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, valamint katonai és polgári vezetők, hagyományőrzők és civil szervezetek vezetői gyűltek össze. Elsőként dr. Andor Ferenc főszervező szólt, aki elmondta: a halott kartonákra történő emlékezés az élők kötelessége.

– Ez a hely a 20. század egyik mementója. Akik mellett, fölött itt és most járunk, azok nem ellenségeink, hanem a mi halottaink. Isten a mi feladatunkká tette, hogy gondozzuk az elesettek sírjait – mondta. Ezt a gondolatmenetet folytatta Bíró László püspök is.

A szentmise és az ökumenikus igeliturgia bemutatása során a püspök elmondta: a hívő ember tudja, hogy az Úr átvezeti a hívőt a halál és a sötétség ösvényén. – Ne féljetek, mondom a szenvedőknek, ne féljetek, mondom az Úr által, aki a reménytelenségbe is reményt és bizakodást vitt. Egységben vagyunk most itt, és ez az egység a mellettünk, alattunk fekvők közösségének egysége: imánkkal ezt most kifejezzük – mondta a püspök. Ezt követően dr. Töll László fejtette ki az első világháború sajátosságait, köztük a kegyetlenséget. Mint mondta, a katonák a torkolattüzeket rohamozták, a biztos halál tudatában.

A galériáért kattintson a képre!

A koszorúzások után Harangozó Bertalan kormánymegbízott elmondta: a helyi katonai temető ápolása segít a külhonban elesett hőseink sírjának megőrzésében. – Rendet kell tartanunk, és ezzel békét teremtünk – mondta.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!