Hírek

2012.11.06. 07:23

Egy kis friss aszfalt

Celldömölk – Az önkormányzat szeptemberben döntött arról, hogy részt vesz a Dr. Szomraky Zoltán utca (a Sági utca kereszteződésétől a városházáig vezető útszakasz) felújításában; a munkákra 2,5 millió forintot különített el a költségvetés működési tartalékából.

Ölbei Lívia

Az útszakasz felújítása (aszfaltozás, szegélyezés) összesen 10,5 millió forintba került, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. költsége ebből 8 millió, a fennmaradó 2, 5 milliót vállalta az önkormányzat. (A 2,5 millióból 2 milliót költöttek fölújításra, 500 ezerért aszfaltmarógépet kellett bérelni.) Az előzményekről: az önkormányzatnak kész terve volt a Pápai út – Pityervár – temető – vasúti átjáró – városközpont szakasz rendbe tételére.

Sőt: a képviselő-testület arra számított, hogy a nevezett útszakasz állami fenntartásba kerül; lévén, hogy jelentős átmenő forgalmat bonyolít. Ez az elképzelés nem valósult meg, viszont a vasúti hídnál a nyáron fennakadásokat okozó baleset történt, a forgalomterhelés még erősebbé, az útszakasz fölújítása még sürgetőbbé vált. Végül a Fehér László polgármester és Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Kft. Vas megyei igazgatója között lezajlott egyeztetések eredményre vezettek: az út egy része frissen kijavítva, újra aszfaltozva fogadja a járműveket.A következő feladat a városházától a temetőig, illetve a temetőtől a Pityervárig tartó szakasz felújítása lesz. Mindezzel együtt a városnak nagy szüksége volna elkerülő útra. Az igény nem most vetődik föl először: a celldömölki elkerülőút nyomvonalvezetési változatai-tervezetei már 2004-ben elkészültek, a képviselő-testület által a legalkalmasabbnak tartott variáció pedig 2007-ben helyet kapott a város rendezési tervében. Az új elkerülőút-koncepció kötődik a szintén régóta tervezett Sárvár – Celldömölk – Pápa – Kisbér közötti 8404. számú összekötő út felújításához, szélesítéséhez, „két számjegyű úttá való fejlesztéséhez”.

A költségeket tovább növeli, hogy a vasút felett kell az új utat elvezetni. A celldömölki elkerülőút megvalósítása a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ rövid távú elképzelései között nem szerepel, forráshiány miatt 2020–2025 előtt valószínűleg nem is kezdődhet meg az útépítés.

Ezek is érdekelhetik