Hírek

2012.11.02. 13:58

Elbúcsúzni is méltón kell: felújítják a ravatalozókat Szombathely peremtemetőiben is

Szombathely - Felújítják a ravatalozókat, miközben a pénztelenség miatt egyre kevesebb a koporsós temetés; a szakma javasolja: alanyi jogon járjon a segély.

Merklin Tímea

Három temető ravatalozóját újította, újítja fel a Vas Megyei Temetkezési Kft ezekben a hetekben. A zarkaházi majdnem befejezték, a herényi félig elkészült, s ha itt végeznek a munkákkal az oladi ravatalozót is felújítják.

- Igyekeztünk az ünnepekhez igazodni. A zarkaházi temető ravatalozója azért van csak 95 százalékos készültségben, mert a külső színezését az eső megmosta, ezt jövő héten javítják - tudtuk meg Kiskós Ferenctől, a temetkezési társaság vezetőjétől.

A herényi temető ravatalozóját már bepucolták, de színezve még nincs, a tető javítása megtörtént. Az oladi temetőbe akkor mennek a munkások, ha az előbbi két helyen befejezték a felújításokat, ott kisebb, egy-két nap alatt elvégezhető munka van, ahogy az időjárás engedi.

A kft-nek nincsenek megfelelő emberei, ezért vállalkozókat bíztak meg a felújításokkal, hiszen itt szakemberekre van szükség a vízelvezetés, a tetőmunkák megoldásához, homlokzatok rendbetételéhez, festéshez, színezéshez.

Idén más temetőfelújítási program már nem lesz, de jövőre három peremterületen lévő temetőkben folytatódik a munka, így Gyöngyöshermánban, Zanaton is.

A társaság a 34 hektáros, 35 ezer elhunytnak nyughelyet biztosító központi Jáki úti temetőn kívül 12 peremrészen lévő temetőről is gondoskodik, köztük a lezárt temetőkről is, ahol már koporsós temetkezés nem lehetséges, urnás temetkezésre azonban rendkívüli engedélyezéssel sor kerülhet (az önkormányzat városüzemeltetési osztályához kell fordulni ilyen kérelmekkel; különleges esetben, erős családi kötődés esetén engedélyezhetik). A lezárt temetőkben a Szent Márton, az újperinti, a szőlősi, a Petőfi telepi vagy a kámoni nincsenek ravatalozók, de vannak karbantartandó emlékek, a Mindenki keresztjét is gondozni kell.

A Vas Megyei Temetkezési Kft hatás- és munkakörébe tartoznak továbbá a hősi első és második világháborús temetők, sőt a társaság tagja lett annak az egyesületnek is, amit az ostffyasszonyfai hősi katonai temető gondozására hoztak létre.

Kérvényezni kell az urnás temetkezést a lezárt temetőben

- Ha nincs pénz, nincs végtisztesség?

- A ravatalozók felújítása mellett a temetkezési társaság vezetője arról is beszámol, hogy a pénztelenség miatt egyre több az urnás temetés, sőt az is, hogy az urnát fel sem ravatalozzák. Megtörténik, hogy az urnákat elkérik, hazaviszik, aztán mégsem tartják meg. Találnak urnákat itt-ott eldobva. Annak is van nyoma, hogy az urnát éjjel becsempészik a temetőbe, beássák a már meglévő sírba, és loppal vésetik rá a nevet. Új törvényi szabályozás van előkészületben; a temetkezési szakma javasolja, hogy újra járjon alanyi jogon a 120-130 forintos temetési segély, amiből meg lehet adni a végtisztességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!