Hírek

2012.11.04. 16:37

Faműves az új Babó-díjas: Máté László gazda, faszobrász és egy ökofalu vezetője

Kőszeg - A református templomban tizedszer adták át vasárnap a kiváló faműves, Babó Antal barátai a Babó-díjat. Ezúttal egy somogyi ökofaluban élő faműves kapta, akinek életútja nagyon hasonlít Babó Antaléhoz.

Némethy Mária

Az 1942-ben született Babó Antalnak 1979-ben elege lett a nagyvárosból, s elméleti matematikus feleségével Velem és Cák közé, az Eresztény-majorba költözött. Ott egy félig romos házból, az elhanyagolt gazdaságból két kezük munkájával egy virágzó szigetet teremtettek.

Babó Antal magát faművesnek nevezte. 1999-ben hunyt el. Keze munkájaként lélekkel teli tárgyak maradtak utána és sok jó barát, akik azóta is hűséggel ápolják emlékét, adják ki évről évre a Babó-díjat.

A galériáért kattintson a képre!

Vasárnap délelőtt a kőszegi református templom Csillag-termében immár a tizedeket. És mivel az idén decemberben lenne Babó Antal 70 éves, ezért most egy kicsit hosszabban idézte fel alakját, emlékét az egyik barát, dr. Kapitány Gábor a kiváló szociológus, kutató. A másik barát, dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész arra emlékezett, hogy a Babó-díjak átadásának mindenkori színhelye, a Csete György építész tervei alapján készült református templom belső terét milyen gondos fakiválasztással építette meg annakidején Babó Antal. A harmadik barát, Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész betegség miatt kivételesen nem tudott eljönni a díjátadóra, de levelében ő méltatta a tizedik Babó-díjast, Máté Lászlót, rögtön az elején leszögezve: az eddigi díjazottak közül az ő élete hasonlít leginkább Babó Antaléhoz.

Az 1969-ben született Máté László a somogyi dombvidék keleti részén fekvő Visnyeszéplaknak, ennek az önfenntartó ökofalunak az egyik vezetője. Gazda és faműves, hat gyermekes családapa, aki szintén Budapestet hagyta ott, s ma boldog harmóniában él családjával, a természettel, sok hasonlóan gondolkodó emberrel a korábban kihalásra ítélt, a Zselicség szélén virágzó faluban. Emberközpontú, hagyományokra épülő életmódjukkal, összetartó erejük eredményeivel, a falu megépítésével és felvirágzásával tegnap vetített képek segítségével ismerkedhettünk meg általa.

Máté László kapta a Babó-díjat, ami nem pénzjutalom, hanem Péli József ötvösművész gyönyörű kis plakettje, Somogyi Győző készítette szép oklevél és Babó Áron készítette burka, valamint a kőszegi kiállítás, amely november 25-éig tekinthető meg csütörtöktől vasárnapig 13-17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!