Hírek

2012.11.16. 06:34

Félbevágott köpeny utazott a Loire folyón

Tours - A napokban írták alá a francia Toursban azt a dokumentumot, amely új nemzetközi egyesületet hoz létre a Szent Márton-útvonal építése kapcsán.

Kozma Gábor

Mindez egységes fellépést, közös pályázatokat tesz lehetővé az eddig magányosan működő szervezetek számára. Az eseményen ott volt a szombathelyi Feiszt György és Orbán Róbert. Cél, hogy a zarándokút megépülhessen Szent Márton születésének 1700. évfordulójára. 

Amint arról hírt adtunk, nagy jelentőségű eseményre került sor november 9-én, pénteken a franciaországi Toursban. Hét nemzet szervezetének vezetői állapodtak meg. 

Feiszt György történész-főlevéltáros  a Szent Márton-projekt egyik  fő támogatója volt szombathelyi alpolgármesterként. Orbán Róberttel együtt ő is részt vett a toursi találkozón.
 
- A  Chateau Neuf palotában írtuk  alá a  Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata egyesület  alapító okiratát - mondta.

- Részünkről  Orbán Róbert,  a szombathelyi Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa egyesület elnöke  szignált.  A megalakult nemzetközi egyesület egységes fellépést, közös pályázati lehetőségeket tesz lehetővé az eddig magányosan működő szervezetek számára.  Ez az esemény folytatása a korábbi konferenciáknak - mondta.
 
A nemzetközi egyesület elnöksége rotációs alapon működik. A 2012-év elnöki feladatait ellátó Antoine Selosse-t  jövőre Ines Sabotič, a horvát nemzeti szervezet elnöke váltja. A magyar elnökségre 2016-ban, a jubileumi esztendőben kerül sor.  

- Az előírások külön hangsúlyt fektetnek a fiatalság bevonására. Ennek jegyében a szombathelyi egyesület javaslatára 2013 tavaszán Győrben a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tudományos konferencia lesz, amelyen a győri, pozsonyi, és poznani egyetemek fiatal kutatói adnak számot a Szent Márton kultusszal kapcsolatos kutatásaikról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!