Hírek

2012.11.12. 06:04

Kanok és malacok avatása

Szombathely - A Hubertus-napi program hétfőn is folytatódik a Herman iskolában: fölavatják az elsős vadásztanulókat.

Vas Népe

A Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium az idén huszonötödik alkalommal rendezi meg a Hubertus-napot, amely egyébként is régi hagyomány: ilyenkor avatják fel, fogadják be ünnepélyesen az iskola elsős vadásztanulóit. (Hubertus a vadászok védőszentje.) Mint minden rítusnak, a Hubertus-napi avatásnak is rögzített szabályrendszere van: a kilencedik évfolyamos diákokat - ők a "malacok" - a tizenkettedik osztályos "kanok" kürtszó mellett, máglyák és fáklyák lobogó fényénél, eskü letétele után avatják föl. Az avatás pálcázással jár, a pálcaütések természetesen jelképesek. A szertartáshoz tartozik az avatólevél átadása, a beavatott diákok becenevet is kapnak. A ceremónia  gyertyafényes vadászvacsorával ér véget. A Herman iskola diáksága egyébként "legendásan összetartó" közösségnek számít, arról nem beszélve, hogy az ország egyik legeredményesebb vadgazdálkodási iskolájaként tartják számon.

Vasárnap Hubertus-misével kezdődött a program, aztán szakmai előadások hangzottak el, a meghívott  előadók között volt Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Kamara főtitkára, prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, de voltak szabadtéri bemutatók is: Varga Aladár kinológus például vadászkutyákkal érkezett. Mindeközben Vörös Ferenc festményeiből és Bödi Ágnes fazekasmunkáiból, valamint trófeákból, virágkölteményekből nyílt kiállítás.   Volt lacikonyha is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!