Hírek

2012.11.16. 19:07

Magyar várak a fotókon

Szombathely – A történelmi Magyarország várai címmel Pusztai Szabolcs történelemtanár fotóiból nyílt kiállítás a Puskás Galériában.

Vas Népe

Amint az a kiállítás első tablóján is látható, Pusztai Szabolcs a családból hozta a történelem, a regényes várak szeretetét. Már nyolcévesen Dugovics Tituszt rajzolta, s egy korabeli fotó szerint már kisfiúként járt Nyitra várában. A történelmi Magyarország területén fellelhető várak, várromok fotózását 1990-ben kezdte. De érdeklődése nem merült ki a fényképezésben. Jónéhány „megszállott” társával együtt részt vesz a Dunántúli Várak Szövetsége munkájában. Megyéről megyére járnak, önerőből gondozzák, tisztogatják, teszik ismertebbé a már-már elfeledett vármaradványokat. Siófoki illetőségű lévén, Pusztai Szabolcs a Somogy megyei Kereki-Fejérkő tiszteletbeli várkapitánya, azaz gondozója.

A kiállítás egyik szegmensében a történelmi Vas megye területének várait láthatjuk, köztük Lékát, Csáktornyát, Szigligetet.

A jelenkori fotók mellett korabeli ábrázolás és a diákok által készített térképvázlatok szolgálnak plusz információval. A további tablókon felvidéki, néhány erdélyi, sőt még egy, a mai Lengyelország területén található vár fényképe is helyet kapott. Van közöttük, ami csak romjaiban áll, mások múzeumot fogadnak be, de akad olyan is, amelyik Szlovákiában egy neves közintézménynek ad otthont. A Péterffy kollégium korábbi nevelőtanárának kiállításához a megnyitón az iskola növendékei szolgáltak verses, zenés időutazással, bevezetőt Prófusz György mondott. A Bodó Judit által szervezett kiállítás február 16-áig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!