Hírek

2012.11.09. 16:50

Márton kirakója - Szabadtéri játék a szombathelyi Fő téren

Szombathely - Megkezdődött pénteken és szombaton délelőtt folytatódik a Fő téren a "Márton napi kirakó" szabadtéri játszóprogram gyerekeknek.

Merklin Tímea

A kirakó Szent Márton napjához kötődő, néphagyományokat megismertető játszóprogram óvodás és iskolás gyermekcsoportoknak, családoknak. A játékos pontgyűjtő verseny 8-10 játékhelyszínen zajlik: van kirakójáték és szerencsekerék, meg lehet ismerni az állatterelés szokását, a lámpagyújtás és az adakozás hagyományát, a  mosás és teregetés szokását, lehet jelképesen bort kóstolni, rétest nyújtani, libát tömni.

Az ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megtudhatják, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll, mi is az a Szent Márton vesszeje, szabad-e Márton napon ruhát mosni, libát enni, miért e napon verik csapra az újbort tartalmazó hordót, miért sütöttek rétest az asszonyok, miért ekkor gyújtanak lámpást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!