Hírek

2012.11.03. 04:43

Megéri a telekocsi

Szombathely - Amerikában a hetvenes években indultak be a telekocsi-szerveződések. Hazánkban a benzin árával párhuzamosan, hónapok óta ível felfelé a népszerűségük. Az autósokat a költségmegosztás motiválja, és az utasoknak is olcsóbb így.

Rózsa Melinda

Egyre népszerűbb a telekocsizás. Aki nagyobb távolságra utazik autóval, vagy aki fuvart keres, meghirdeti. Sok esetben teljesen idegen emberek osztják meg autójukat – és a költségeket.

Szombathely – Budapest viszonylatban általában 2500 forint egy út. Vagyis a fele annak, amibe egy teljes árú vonatjegy kerül.

A legnagyobb közösségi portálon már több mint 120 tagja van a Szombathely – Budapest telekocsi csoportnak. Az önszerveződő csoport néhány hónappal ezelőtt jött létre, és egyre jobban felpörög.

A csoporttagok nem csak a Szombathely – Budapest és a Budapest – Szombathely útvonalon történő közlekedést szervezik, de a közbülső állomások is szinte folyamatosan napirenden vannak: az M1-es autópálya felé Győr, a 8-as úton haladva Veszprém, Székesfehérvár számítanak gyakori állomásnak.

Aki már tudja, mikor indul útnak, vagy mikor szeretne eljutni a fővárosba vagy onnan haza, kiírja a részleteket (indulás pontos helyszíne, időpontja, illetve autós esetén azt is, hogy hány szabad hely van a kocsiban, és fejenként hány forint hozzájárulást vár), aztán kommentben vagy privát üzenetben megbeszélik a részleteket.

Vannak az interneten önálló telekocsi-szervező portálok is, ezeken célzottan (útirányra, időpontra) tehetnek közzé információkat az autósok és az utasok. Véleményezni is lehet mind az utastársakat, mind a sofőröket. Ez segít abban, hogy a felhasználók messziről elkerülhessék a megbízhatatlan felhasználókat.

A szombathelyi Horváth Nikoletta évek óta Budapesten dolgozik. Szintén szombathelyi párjával két-három hetente járnak haza a családhoz, a két szabad helyet mindig meghirdetik a neten. A fiatal nő érdeklődésünkre elárulta azt is, hogy már visszatérő utasaik is vannak.

– Több mint egy éve telekocsizunk, de az utóbbi egy-két hónapban ugrott meg a jelentkezők száma. Általában indulás előtt három-négy nappal teszszük közzé az utat, és az esetek nyolcvan százalékában van utasunk – tette hozzá Horváth Nikoletta.


Megéri összefogni, hiszen nem két fillérről van szó. A mai benzinárak mellett a megyeszékhelyről egy fővárosi út csak oda 5-6000 forintba kerül átlagos fogyasztású kocsival, autópályadíj nélkül. A tömegközlekedés szinte ugyanennyi: teljes árú jegy InterCity-re 5100, autóbuszra 3950 forintért váltható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!