Hírek

2012.11.24. 16:48

Zarándoklat a Hegyháton

Csehimindszent - Vasvártól Csehimindszentig tart a Mária-útnak az a szakasza, amelyet szombaton járt be a Mindszenty zarándoklat.

Rózsa Melinda

A húsz fős csapat – idősek és fiatalok, családok és elkötelezett zarándokok, 7 évestől 77 évesig – reggel fél 10-kor indultak el a vasvári Szentkút kápolnától. A 15 kilométeres túra során megálltak az oszkói szőlőhegyen, ahol zarándokbüfé várta őket, és további résztvevők csatlakoztak hozzájuk. A több száz évek pincék szomszédságában már kilencven százalékban készen van az épülő kápolna, amelyet a tervek szerint tavasszal, a hagyományos Orbán-napi rendezvényen szentelnek majd fel, tájékoztatott Hutflesz Mihály, a zarándokút egyik szervezője.

A Mindszenty zarándoklat végállomása Csehimindszenten volt, Mindszenty József szülőfalujában. Itt található a bíboros szülőháza is, amelyet a zarándoklat résztvevői Fukszberger Imre vezetésével tekintettek meg, a Mindenszentek templombeli közös imádságot követően. A zarándoklaton részt vett Zágorhidi Czigány Balázs helytörténész, aki ismertetőt is tartott a környékről, valamint Kovács György atya, győrvári plébános, aki a közös áhítatokat vezette.

A Vasvár – Csehimindszent zarándokút a határokon átívelő Mária-út része, amely Mariazelltől Csíksomlyóig tart. A zarándokút kialakítására a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyert támogatást.

A szombaton bejárt szakasz teljes hosszában kiépített, zarándokok és kirándulók számára bejárható. Vasváron, Oszkón és Csehimindszenten Mária-kapukat helyeztek ki, továbbá útközben több helyre Mária-oszlopokat állítottak, amelyeken útbaigazítások, praktikus információk és imádságok olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!