Hírek

2012.12.28. 17:18

A cáki önkormányzaté lett a műemléki pincesor

Cák – A helyi önkormányzathoz került a mûemléki pincesor. Már alakulnak az elképzelések arról, hogyan növelnék turisztikai vonzerejét.

Némethy Mária

Az elmúlt években civil szervezet szervezett programot a pincékhez (Fotó: Szendi Péter)

A Kőszeg-hegyalján elhelyezkedő, Szombathelytől 25, Kőszegtől mindössze 6 kilométerre lévő, a Kőszegi-hegység keleti lábánál található Cáknak több vonzereje van. A legfőbb talán kies fekvése, a másik Szent Péter és Pál tiszteletére felszentelt temploma. Legtöbben talán mégis a falu mögött húzódó dombon található híres műemlék pincesoráról ismerik. Már korábban írtunk róla, hogy a megyék múzeumai, könyvtárai, művelődési központjai 2013-tól a megyeszékhely városok és kisebb települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek. – A cáki műemléki pincesort megkapta a falu önkormányzata – újságolja Paukovics Józsefné polgármester. A pincesor eddigi története érdekesen alakult. Műemléki felmérése már 1962-ben megtörtént, ám ennek ellenére sajnos néhányat lebontottak. 1974-ben Bárdosi János néprajzos kezdeményezésére a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága a védett pincék közül egy csoportban hatot megvásárolt.

A helyreállítást a Vasi Múzeumfalu dolgozói végezték el a kiváló néprajzos vezetésével 1974–75-ben. 1976- ban pedig még két veszélyeztetett pincét telepítettek át. A többségükben múlt század elején épült borospincék, a szakszerű leírás szerint „egysejtűek”, földes padozatúak, ollóágas, szelemenes tetőszerkezetűek, zsúpfedelesek. Elől csonkakontyosak, nyitott orommal, hátul lekontyoltak. Néhány pince szőlészeti és borászati eszközökkel van berendezve. Az elmúlt években a Kőszeg-hegyaljai Idegenforgalmi Egyesület rendezésében februárban rendeztek a pincesornál a farsangbúcsúztatót műsoros tavaszköszöntőt, erről olvashattak a Vas Népében. Mi azt vállaltuk a minisztériumban, hogy mindent megpróbálunk kihozni a pincesorból, növelni szeretnénk a látogatottságát, a turisztikai vonzerejét – mondja a polgármester. – Már alakulnak az elképzeléseink, de még kiforratlanok. Például tavasszal kézműves kiállítást tervezünk oda, szeretnénk, ha a pincék nyitottak lennének, megnézhetőek. Üzemeltetni kell őket, de a minisztérium sok pénzt nem csepegtet. A szombathelyi múzeumbarát kör tagjai újrazsúpoltak már öt pincét és tavasszal folytatják a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!