Hírek

2012.12.05. 13:02

A létezés magasiskolája: elhunyt Hollósi Frigyes (1941-2012)

December 5-én délelőtt érkezett a hír: súlyos betegségben elhunyt a Nemzeti Színház művésze, Hollósi Frigyes. Személyes ismerősként gyászoljuk őt; gyászolja a Kőszegi Várszínház és a szombathelyi színház is: mindkét városnak visszatérő vendége volt.

Ölbei Lívia

A kőszegi Agota Kristof-premier. Hollósi Frigyes és Bánfalvi Eszter (Fotó: Horváth István)


Vannak emberek, akiknek pusztán a jelenlététől megváltozik - valahogy harmonikusabbá, biztonságosabbá, szerethetőbbé - válik a tér. Közéjük tartozik, tartozott Hollósi Frigyes. Az embernek jókedve támadt, ha nyaranta meglátta őt a szombathelyi Fő téren.
Előtte a kávézó kerthelyiségének asztalán újsághalom, mellette a kutyája szuszog (előbb Andor, aztán mégis, mégis: Béla). Ilyenkor azok is föltétlenül személyes ismerősként üdvözlik, akik  sosem     találkoztak vele - mintha tényleg mindannyiunk ismerőse volna.
De hát az is volt.   Bár éppen augusztusban, karneválidőben  mesélte a Weöres Sándor  Színház teraszán, hogy nemrég  a szombathelyi Fő téren valaki festőművésznek nézte, és nem is engedte magát megingatni ebben a hitében. Hollósi Frigyes csak nevetett ezen az anekdotikus  tévesztésen, derűs bölcsességgel.

Régóta hazajárt Kőszegre;  és aztán hazajárt Szombathelyre is: az idén a karneváli Császárok napja-különkiadásban keltette életre a dadogó, sánta Savaria-alapító Claudiust, utolérhetetlen, közvetlen bájjal, két játszi délutánon.    Az idén nyáron jelent meg a  Kőszegi Várszínház első 30 évét dokumentáló kötet is (Színre visszük a nyarat!), amelynek névmutatójában a legtöbb hivatkozás talán az ő  nevét kíséri: kis túlzással nincs is olyan lapja a gazdagon illusztrált kötetnek,  amelyen ne bukkanna föl, fotón vagy szövegben.
Mi itt, Vasban  elsősorban az ízig-vérig komikust láttuk benne, bár amikor a Hrabal-regényből készült  Sörgyári capriccio 2011-es Kőszegi várszínházi bemutatóján Pogány Judit idős Maryskája mellett eljátszotta  az idős Francint a Brenner-ház udvarán, akkor abban a tűnékeny, galambszárnyú záró jelenetben sóssá vált az édes  nevetés, miközben pecsenyésre tapsoltuk a tenyerünket. 
Az idén két előadásban is láthattuk Kőszegen. A Goldoni-bemutató ismét Hollósi Frigyest, a komikust mutatta meg, de aztán fordult a kerék. Az Agota Kristof halálának első évfordulója alkalmából a kőszegi téglagyár barakkjában bemutatott  különleges Gergye Krisztián-előadás, az Egy elsurranó patkány  többrendbéli  megrázó élményeket hozott. A saját életével szembesülő Bredumo-Keb szerepében Hollósi Frigyes a színpadi létezés, jelenlét  ritkán látható, érzékelhető magasiskoláját valósította meg. És   szinte gyermeki áhítattal dicsérte a rendező-koreográfus,  Gergye Krisztián tehetségét: maximálisan megbízott benne -  maximálisan megbíztak egymásban.

Az Agota Kristof-előadást az őszi szezonban bemutatta  a Nemzeti Színház is, ahol csütörtök este - Hollósi Frigyes távolléte okán - elmarad A jég című Szorokin-előadás. Nincs igazolás.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!