Hírek

2012.12.20. 14:48

A vasi települések egynegyede kapott pluszpénzt az év végére

Vas megye - Pénz állt a házhoz: kormánydöntés alapján Szombathely nyolcszáz millió forintot kapott, de jutott pénz más vasi városoknak is. A Belügyminisztérium keretéből pedig a kisebb, nehéz helyzetben lévő települések juthattak állami apanázshoz.

Kupi Györgyi

Egyedi kormánydöntés alapján Szombathely 800 millió forintot kapott feladatainak ellátásra - tudtuk meg a Magyar Közlönyből. Nem a megyeszékhely az egyetlen vasi város, amely most pénzhez jutott: Szentgotthárd kasszájába 300 millió, Kőszegébe 350 millió, Körmendébe 120 millió forint folyik be a döntés alapján.

Vasvár az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő települések számára kiírt pályázat (ÖNHIKI) keretében,  a  Belügyminisztérium döntése szerint  jut  44,5 millió forinthoz. ÖNHIKI-vel a vasi települések egynegyede jutott támogatáshoz.  (Országos átlagban minden második település kapott ilyen jellegű segítséget). Ennek összege településenként változó: Vasban a legkevesebbet, 1,05 millió forintot  Bérbaltavár kapta,   a legtöbbet  Vasvár után  Csepreg, 28 millió forintot - derül ki a Belügyminisztérium honlapján lévő tájékoztatóból. (A támogatás összege függ a település lakosságszámától, illetve attól, hogy mennyi pénze van az önkormányzatoknak  kötelező feladataik ellátására.)

Bérbaltavár kapta a legkisebb támogatást az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vasi falvak közül (Fotó: Benkő Sándor)

A megyeszékhely az idén - ahogy tavaly is   az  ÖNHIKI-re pályázott, 950 millió forintra nyújtott be igényt, ám ebből csak 200 milliót kapott meg az első fordulóban, még nyáron. A különbségre is pályázott, ám ez nem volt sikeres.  A mostani egyedi kormánydöntés keretében kapott támogatással  azonban összességében befolyik az az összeg,     amelyet az idei költségvetésbe az ÖNHIKI-ből beterveztek. A rendkívüli támogatás nem jelent az idei költségvetésben szabadon elkölthető forrást.

Azt Molnár Miklós gazdasági alpolgármester   korábbi közléséből tudhatjuk, hogy 2013-ban  állami adósság konszolidáció nélkül  körülbelül két és fél milliárd forint adósságszolgálatot kellene teljesítenie a városnak. Szombathelyen kívül szinte minden megyei jogú város kapott egyedi kormánydöntés alapján támogatást az év végén, míg  tavaly csak nyolc város. Hogy milyen szempontok alapján dőlt el, hogy mely önkormányzatoknak jut év végi apanázs, és hány forint, az nem derül ki a hivatalos közleményből. A vasi megyeszékhely összeg  szempontjából  a lista vége felé található. Kaposvár például 3,5 milliárdot, Hódmezővásárhely 1,75 milliárdot,   Zalaegerszeg 800 millió forintot kapott, Győr viszont semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!